Societat 23/08/2019

Esperen identificar els més de 200 cossos del cementeri de Manacor

El Govern balear ha anunciat un informe per part de la Conselleria de Salut i ha assenyalat que pot haver-hi “conseqüències”

J. G. / M. F. / C. T. / M. C.
3 min
Esperen identificar els més de 200 cossos del cementeri de Manacor

Palma/ManacorL’Ajuntament de Manacor confia a poder identificar els prop de 200 cossos que s’han localitzat en diverses sales del cementeri del poble. Les restes sense sepultura es podrien haver deixat de manera irregular en el lloc on s’han trobat a conseqüència de les reformes que es varen fer al camp sant l’any 1982.

Segons ha explicat a l’ARA Balears el regidor de l’Àrea d’Activitats i Serveis Generals, Carles Grimalt, es tracta d’un tema molt sensible per al poble, sobre el qual no es volen avançar conjectures, ja que també està sota investigació judicial. Això no obstant, el regidor ha indicat que bona part dels cossos estan identificats de manera correcta a la caixa on es trobaven, mentre que uns altres estan en procés d’identificació. “De la immensa majoria n’hem trobat documentació, de manera que esperam que a la llarga es puguin identificar tots”, ha assenyalat.

Per part del Govern balear, la portaveu, Pilar Costa, ha fet saber que la Conselleria de Salut farà un informe pel que fa a les qüestions de sanitat mortuòria sobre la troballa de restes humanes i cadàvers a les esmentades sales del cementeri manacorí. Costa ha assenyalat que la Conselleria ja s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Manacor per obtenir informació sobre aquests fets i iniciar una inspecció. A més, la portaveu no ha descartat que es derivin “conseqüències” de l’informe que farà la Conselleria de Salut sobre “aquest desafortunat cas”.

L’equip de govern ha anunciat que aquesta setmana vinent s’aportarà més informació i es donaran detalls més concrets sobre la troballa i la feina que s’ha fet a posteriori, tot i que quedaran enlaire qüestions importants. “Com pot ser que en tants d’anys ningú no hagi fet absolutament res respecte d’aquest tema?”, es demana Grimalt, que espera que la investigació aporti llum sobre el que ha passat.

De fet, el batle de Manacor, Miquel Oliver, també ha confirmat a aquest diari que els cossos varen ser trets dels nínxols l’any 1982, quan s’hi varen realitzar obres, i no varen ser tornats al seu lloc. Però la cosa no queda aquí, perquè sembla que es va fer negoci amb aquesta operació. “Els nínxols que es varen buidar a Manacor es varen vendre. Anteriorment eren de lloguer i després varen ser en propietat”, afirma.

El cementeri té les seves pròpies normes i exigeix que, després de determinat temps, les restes es traslladin dels nínxols a l’ossera comuna. “Allò que està clar és que bona part d’aquestes restes que hem trobat haurien de ser ja a l’ossera, però convé determinar exactament el que ha passat”, hi insisteix Grimalt. Així mateix, el regidor ha explicat que les sales estaven simplement tancades amb pany, i no tapiades. “No és cert que s’hagin obert les sales amb pic i pala, com he pogut sentir en algun mitjà de comunicació”, ha afegit Grimalt.

L’Ajuntament ha assegurat que aquesta situació s’ha produït com a conseqüència de la mala gestió de l’anterior encarregat del cementeri municipal. Després de les obres esmentades, no va complir els requeriments del Consistori per tornar les restes mortals a les seves tombes. En lloc de fer-ho, decidí traslladar-les a les sales en les quals es varen trobar emmagatzemades. Segons diferents fonts consultades per l’ARABalears, l’encarregat del cementeri, al qual es culpa de “mala gestió”, va morir fa dos anys i “no podem demanar explicacions a ningú”.

A hores d’ara, la Policia Local del municipi i l’Ajuntament treballen de manera conjunta per tal d’aclarir els fets i “descobrir si algun dels polítics actuals o bé del passat coneixien aquesta situació”. A més a més, la Policia Nacional està duent a terme una investigació i els fets ja estan en coneixement de la justícia.

Segons ha informat Oliver, el primer d’agost dos regidors de l’Ajuntament hi varen fer una visita rutinària perquè s’hi havien d’efectuar obres d’urgència a causa de la humitat i varen trobar, en una sala, cossos en una caixa de fusta, alguns amb etiquetes, però altres sense cap tipus d’informació.u

stats