Societat 30/07/2020

L'Ajuntament de Calvià recorda els dos guàrdies civils assassinats per ETA fa 11 anys a Palmanova

Una de les víctimes, Diego Salvá, era el fill de l'actual diputat de Vox Antoni Salvá

Ara Balears
2 min
Imatge de l'homenatge celebrat aquest dijous a Calvià

PalmaL'Ajuntament de Calvià ha recordat aquest dijous amb un acte els dos guàrdies civils assassinats per ETA fa 11 anys a Palmanova, Diego Salvá i Carlos Saenz, segons ha informat l'agència Efe. L'homenatge s'ha fet al mateix lloc on va esclatar el cotxe al qual varen aferrar una bomba. Hi han assistit familiars de les víctimes –entre els quals el diputat de Vox Antoni Salvá–, companys i autoritats, com ara la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo.

El batle, Alfonso Rodríguez, ha lamentat que encara estigui "pendent la justícia" d'aquest crim, més d'una dècada després de "la barbàrie terrorista que va arrabassar la vida de Diego i Carlos". L'objectiu de l'acte ha estat "mantenir viva la memòria" dels guàrdies civils que el 2009 tenien 27 i 28 anys. Aquests varen ser els darrers assassinats d'ETA a Espanya.

No va ser, però, fins vuit anys més tard, el 3 de maig de 2018, que la banda va oficialitzar la seva dissolució després de seixanta any de terrorisme i més de 850 assassinats. Davant això, el batle ha mostrat "tranquil·litat i satisfacció" pel fet de "saber que la democràcia va derrotar el terror" i que "va acabar el terrorisme".

"Recordar-los és mantenir-los vius i estic segur que, amb el pas dels anys, aquests records dolorosos d'aquelles imatges de fa 11 anys van minvant perquè van creixent els records de vida, dels moments feliços, dels somriures, de les besades, de les abraçades", ha dit el batle. Així mateix, Rodríguez ha destacat que l'homenatge s'ha fet en un moment "realment complicat, en què la mort s'ha fet massa present", a causa de la pandèmia del coronavirus.

El cap de l'executiu municipal ha afegit que el viatge de la mort "ha de començar quan toca" i "no pot ser mai de manera prematura perquè algú ho decideixi per tu". A continuació ha tancat la seva intervenció amb un poema de Juan Ramón Jiménez i s'han dipositat corones de flors al costat de dues fotografies dels guàrdies assassinats.

Per la seva banda, Aina Calvo ha assenyalat que, tot i que "han passat 11 anys, Diego i Carlos es mantindran vius en la memòria", perquè "recordar és imperatiu no només com a reconeixement i homenatge a les persones que han fet feina pel bé comú, sinó per recordar la cara miserable i bàrbara del terrorisme a fi que mai es torni a produir". Si bé aquestes "varen ser afortunadament les darreres [morts], el que hauríem volgut és que mai no hi hagués hagut una víctima d'un acte terrorista", ha conclòs la delegada del govern espanyol.

stats