Societat 30/07/2019

Mallorca ret homenatge a les víctimes de l'atemptat d'ETA a Calvià

Aquest dimarts fa deu anys de l'atac que posà fi a la vida dels dos guàrdies civils a Palmanova

Ara Balears
2 min
Mallorca ret homenatge a les víctimes de l'atemptat d'ETA a Calvià

PalmaMallorca ret homenatge a les dues darreres víctimes d'ETA a Espanya deu anys després de l'atemptat a Palmanova en què moriren els guàrdies civils Carlos Sáenz de Tejada i Diego Salvá. A l'acte hi han acudit la Guàrdia Civil, autoritats polítiques, partits de la Comunitat Autònoma i ciutadans.

L'acte ha tingut lloc en el mateix lloc on fa deu anys va esclatar una bomba del cotxe patrulla al qual varen pujar i que va posar fi a la vida d'aquests guàrdies civils de 28 i 27 anys, respectivament. A l'inici de l'acte, un portaveu de la Guàrdia Civil ha volgut subratllar que aquest "especial homenatge" ha estat organitzat en record de Carlos i Diego, però també dels 214 guàrdies civils que varen ser assassinats per ETA i de les més de 850 persones que varen perdre la seva vida per les actuacions de la banda terrorista que, finalment, va ser "derrotada".

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha pronunciat unes paraules de record i ha fet servir uns versos del poeta Miguel Hernández per descriure que aquest assassinat va ser "un un cop gelat i molt dur, una destralada invisible i homicida".

La Guàrdia Civil ha cercat durant anys sense aconseguir-ho alguna pista que donàs llum a l'autoria d'aquest darrer atemptat mortal, encara que continua treballant en la investigació dels fets. "No recularem fins que duguem els culpables davant de la Justícia, és el nostre deure", ha sentenciat el coronel Alejandro López Mosquera.

Antonio Salvá, pare de Diego, ha agraït "moltíssim aquest homenatge" perquè mostra que la societat mallorquina és "encara molt sensible" a aquest succés i ha confiat que "no decaigui" aquest esperit amb el pas dels anys. Salvá ha defensat que aquest tipus de crims no haurien de prescriure i han de ser considerats de lesa humanitat.

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha dit que "mai no oblidarem" aquestes dues "grans persones" i ha agraït el treball que fa la Guàrdia Civil per garantir la seguretat dels ciutadans, al mateix temps que ha mostrat la seva satisfacció perquè "s'ha posat fi" al terrorisme d'ETA. "Aquesta tranquil·litat no ens pot fer oblidar el que ha succeït" ni el record de totes les persones assassinades, ha afegit la presidenta socialista.

El president del PP balear, Biel Company, ha recordat que encara hi ha 300 casos que, com aquest, no estan resolts i que es desconeix la identitat dels "veritables responsables". A més, Company ha lamentat que "fa dos dies" en alguns pobles del País Basc es retia homenatge als "assassins i segrestadors d'ETA".

stats