Societat 18/06/2019

Ajornen la decisió sobre l'extradició de Valtonyc fins al 24 de desembre

La cort està a l'espera que el Tribunal de Justícia Europeu contesti una consulta sobre el cas

Ara Balears
2 min
Valtonyc, a la sortida de declarar davant del jutge de Gant

PalmaLa Justícia belga ha ajornat fins al pròxim 24 de desembre la vista del judici sobre l'extradició del raper Valtonyc, que estava prevista per a aquest dimarts. Aquest ajornament es deu que no s'ha rebut encara resposta a la qüestió prejudicial plantejada al Tribunal de Justícia de la UE, segons va informar a l'agència Efe la defensa de l'artista.

El mes de novembre de l'any 2018, la cort d'apel·lació belga va decidir demanar a la justícia europea si en el cas de l'euroordre espanyola contra Valtonyc havia d'aplicar-se el Codi Penal d'Espanya vigent el 2012, quan es varen produir els fets pels quals està acusat, o el del 2015, que preveu penes més severes.

La justícia belga no decidirà sobre el cas fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, resolgui el seu dubte sobre com aplicar la llei espanyola, una resposta que serà vinculant per a la cort.

La defensa del raper va explicar a Efe que és probable que el TJUE no hagi resolt el mes de desembre la qüestió prejudicial sobre el Codi Penal espanyol, la qual cosa provocaria un nou ajornament, però sí que esperen una resposta durant el 2020 que permeti avançar en el procés judicial a Bèlgica.

Valtonyc està condemnat a Espanya a tres anys i mig de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme i d'humiliació de les víctimes, un altre de calúmnies i injúries greus a la corona i un tercer d'amenaces.

El raper mallorquí, de 25 anys, hauria d'haver entrat a la presó a Espanya abans del 24 de maig de 2018, quan acabava el termini atorgat per la justícia espanyola, però, després de diverses setmanes desaparegut, va reaparèixer el mes de juliol del 2018 en una roda de premsa a Brussel·les.

stats