Urbanisme
Societat 09/03/2024

“Tenir aigua serà clau per als nous creixements”

La consellera de Territori, Marta Vidal, diu que les lleis demostraran el seny del PP

2 min
La consellera d’Habitatge, Mobilitat i Territori, Marta Vidal.

PalmaInicialment, la reforma territorial i urbanística de la present legislatura s’havia de fer per decret llei, i així ho varen dir alguns membres del Govern a constructors i promotors. Però al final s’ha triat un camí molt més llarg i, això sí, molt més transparent. L’Executiu ja ha posat en marxa la consulta prèvia de la nova llei d’urbanisme i també en farà una de territori que té un repte monumental:aglutinar bona part de la normativa existent, extensa i impossible d’entendre. “Al final hem entrat en política per fer les coses bé, i crec que no seria defensable tocar normatives tan importants per a les Balears i fer-ho per decret llei, evitant l’itinerari de participació en tots els nivells que han de seguir unes lleis com aquestes”, afirma la consellera d’Habitatge, Mobilitat i Territori, Marta Vidal.

La consellera és conscient que aquesta decisió del Govern –inicialment s’havia de fer un retoc ràpid– no agradarà als sectors que demanaven quelcom més immediat. “Hem de tenir en compte que el que sí que feim per decret llei és la simplificació administrativa. Això sí que és urgent, perquè tramitar un projecte avui dia és realment molt complicat i tenim l’obligació de resoldre-ho. Però s’ha abusat del decret llei, i pens que lleva a la ciutadania i, per descomptat, als grups parlamentaris, l’opció de dir-hi la seva. Per això conformen el poder legislatiu. Farem les dues consultes prèvies, el projecte i l’exposició pública i després ho durem al Parlament”, confirma a l’ARABalears. Arribats a aquest punt, la pregunta és si aquesta reforma tan profunda, especialment la nova llei d’ordenació territorial, que és la que tindrà un contingut més ideològic, serà per donar alegries als promotors o als ecologistes. “Crec que el PPté un injust cartell de destructor del territori. Va aprovar la Llei d’espais naturals, les Directrius d’Ordenació del Territori (DOT) i aquesta legislatura demostrarem seny. Qui no pensi en la preservació del medi ambient i del patrimoni natural en el segle XXI, va perdut”, assegura. La consellera admet, en aquest sentit, que recursos naturals com l’aigua seran crítics a l’hora de permetre nous creixements. “Som ben conscients de la seva importància, i no hem creat una Conselleria de l’Aigua per no res. Tenir aigua serà clau per als nous creixements”, apunta.

Pel que fa a la regularització de les construccions il·legals, que és un dels temes que també molts esperen que l’Executiu del PPresolgui, Vidal insinua que les noves normes l’inclouran. “No podem continuar mirant cap a un altre costat. El que hem de fer és donar una solució a les construccions que sumen dècades sense serveis, sense pagar contribucions, i, per descomptat, fer normes que facin impossible que això es repeteixi”, assegura. El cas que més coneix és el dels hortals de Menorca, i aprofita per recordar que “l’esquerra no ho va resoldre al Pla Territorial i, per això, quan va arribar el PP es va fer la norma territorial que donava un temps per regularitzar-ho”. “La majoria d’aquestes famílies només tenen aquesta propietat. No són xalets de rics. Itenim un problema d’habitatge. Actuarem, i, això sí, amb les noves normes ens assegurarem que no torni a passar”, diu.

stats