Agricultura
Societat 01/09/2022

Agricultors i ramaders demanen ajuda al Consell de Menorca per la calabruixada

Les explotacions han perdut hectàrees plantades i part de les instal·lacions estan trencades

ARA Balears
2 min
Les cobertes dels pallers i els estables han sofert danys a causa de la calabruixada

PalmaL'Associació d'Empresaris d'Explotacions Agràries de Menorca (Agrame) ha sol·licitat al Consell insular ajuts extraordinaris urgents per fer front al cost de les pèrdues causades per la forta tempesta de calabruix de dia 18 d'agost. Les despeses que els agricultors han d'encarar oscil·len entre els 7.000 i els més de 100.000 euros per finca.

Les incidències s'haurien produït a tota l'illa: "des dels termes municipals de Maó, Alaior i Sant Lluís, que són dels que més han parlat els mitjans de comunicació, fins a Ciutadella, on també va tenir lloc la forta pedregada", han concretat.

Agrame explica que una de les finques afectades ha perdut nou hectàrees plantades de blat de moro, el qual era destinat a l'alimentació del boví. "Ara no només hauran de suplir aquest aliment comprant-lo quan el cost de mercat està pels núvols, sinó que han perdut la inversió realitzada, com l'adquisició de llavors, l'adob de la terra, la feina de llaurar i sembrar", han afegit. En una altra explotació han perdut 20 hectàrees de fruita i hortalissa.

"L'activitat agrícola i ramadera de Menorca és un sector vulnerable en molts aspectes, però imprescindible per a Menorca, ja que aporta múltiples beneficis socials, culturals, econòmics i mediambientals que enriqueixen la nostra illa en conjunt", ha indicat la patronal, apel·lant a la "sensibilitat i solidaritat" del Consell de Menorca. La institució insular disposa de les competències de l'illa en agricultura i, per això, defensen que "no poden deixar de banda aquests agricultors i ramaders davant d'una situació sobrevinguda de tal magnitud que resta competitivitat al sector una vegada més".

Danys materials i econòmics

La patronal ha apuntat que hi ha tres tipus de danys entre els que han analitzat fins ara: danys en instal·lacions, destrucció de fruita i hortalissa i pèrdua d'aliment per a bestiar. Pel que fa als danys en instal·lacions, s'han trencat les cobertes de pallers, estables i garatges i hivernacles, així com els canals de recollida d'aigües pluvials.

Els danys relacionats amb les collites inclouen la pèrdua total d'olives i arbres fruiters, així com les sembres de meló, síndries, pebres, tomàtigues i albergínies, entre d'altres. Així mateix, la pedregada ha provocat danys als magatzems de farratges, on ha causat fongs i paràsits, a banda de danys a farratges d'estiu.

stats