Urbanisme
Societat 03/10/2023

L'Agència de Defensa del Territori ha tramitat més de 600 demolicions des del 2017

Lloseta és el darrer municipi que ha dipositat les seves competències disciplinàries en aquest organisme

Rosa Campomar
3 min
Obres d'una vivenda il·legal

PalmaL'Agència de Defensa del Territori (ADT) incrementa la seva àrea de vigilància i també els expedients sancionadors. Segons ha pogut saber l'ARA Balears, de 2017 a 2022 va tramitar més de 600 demolicions, 115 de les quals només el 2022. La majoria de les demolicions són impulsades pels propietaris dels immobles, ja que això suposa reduir les sancions fins a un 80%, segons fonts del Consell de Mallorca. Per fer-se una idea del que s'arriba a recaptar amb aquests procediments, la Memòria de 2021 d'aquest organisme, la darrera que hi ha publicada, recull 163 sancions per una quantia total de més de set milions d'euros, entre sancions i multes coercitives. Aquest és el resultat de les 512 inspeccions de l'Agència durant el 2021.

La memòria fa referència a l'increment del nombre de denúncies rebudes per l'Agència originades per particulars, 325, cosa que, segons els seus responsables, "denota una important passa endavant de la ciutadania a l'hora de denunciar il·legalitats urbanístiques en el sòl rústic de l'illa". Cal destacar que les denúncies trameses per les entitats també s'han incrementat, fins a arribar a les 383.

L'àrea de control de l'ADT ha augmentat significativament en aquests anys. Dels 53 municipis de Mallorca, 36 ja han cedit les seves competències per vigilar i aplicar la disciplina urbanística en sòl rústic a l'Agència de Defensa del Territori. El darrer a incorporar-s'hi, fa només uns dies, ha estat l'Ajuntament de Lloseta. "Abans de dur la cessió de competències en aquesta matèria al ple vàrem consultar amb altres ajuntaments i tots ens varen parlar molt bé del seu funcionament", explica Antònia Massanet, regidora d'Urbanisme de Lloseta. Massanet reconeix que per a un municipi petit com el seu exercir les competències de disciplina urbanística és molt complicat: "No tenim recursos humans suficients i, a més, es tracta d'un tema delicat per la relació de proximitat amb els veïns, tenint en compte el tipus d'accions que s'escometen en aquest àmbit, que suposen multes i, fins i tot, demolicions".

L'ADT, creada el 2009 pel Consell de Mallorca amb només sis municipis, ha anat incrementant la tasca a mesura que ha incorporat més pobles dins el seu àmbit d'actuació. En general, els regidors consultats afirmen que s'han vist alleugerits pels mateixos motius que referia la regidora llosetina. Entre els municipis que confien en l'ADT es troben Manacor, Inca, Marratxí, Calvià, Andratx o Campos, d'importants dimensions o alta activitat urbanística, però també localitats petites com Puigpunyent, Mancor, Sant Joan o Fornalutx.

La resta de municipis

Palma té el seu propi departament de Disciplina Urbanística, derivat de la Llei de capitalitat. Llevat d'aquest cas, actualment hi ha 16 municipis de Mallorca que mantenen el control en aquesta matèria: Santanyí, ses Salines, Sant Llorenç, Llucmajor, Ariany, Estellencs, Valldemossa, Banyalbufar, Deià, Escorca, Costitx, Muro, Alcúdia, Maria de la Salut, Santa Margalida i Petra.

L'Ajuntament de Palma ha imposat fins al mes de setembre d'enguany un total de 107 infraccions urbanístiques. L'organisme encarregat d'aquesta matèria a Ciutat és el Departament de Disciplina i Seguretat dels Edificis, que en tot el 2022 va aplicar 130 sancions. Per a Óscar Fidalgo, tinent de batle d'Urbanisme i Habitatge, "s'ha fet un bot qualitatiu molt significatiu amb relació als anys anteriors". El regidor es refereix al fet que es tracta de dades parcials, perquè encara no ha acabat l'any.

En la memòria d'aquest departament es recull que durant l'any 2022 va rebre 533 denúncies i es varen obrir 181 expedients, dels quals destaquen 72 ordres de demolició. Les sancions pagades anticipadament amb una reducció del 40% han estat 116, per un import de 757.099,71 euros i el nombre de sancions imposades, 130, per un import de 3.865.682 euros. Fidalgo afirma que "des de l'àrea d'Urbanisme som plenament conscients que hem d'estar molt atents i sancionar totes i cadascuna de les infraccions que es detectin".

stats