Pressupostos 2023
Societat 10/11/2022

Afers Socials, la tercera conselleria amb més pressupost del Govern

El departament de Fina Santiago ha incrementat un 67% la dotació econòmica

ARA Balears
4 min
Imatge d'arxiu de Fina Santiago al Parlament balear

PalmaLa Conselleria d'Afers Socials es consolida, amb els pressupostos del 2023, com la tercera amb la dotació econòmica més elevada, després de Salut i Educació. Així ho ha explicat aquest dijous la consellera Fina Santiago, qui ha celebrat que els darrers quatre anys el pressupost d'aquesta conselleria ha augmentat en 145 milions d'euros, en passar de 215,16 milions de pressupost el 2020 a 360,12 milions el 2023. Això representa un 67% més, de manera enguany s'arriba als 412.126.487 euros.

El pressupost d'Afers Socials i Esports arribarà l'any 2023 als 360,12 milions d'euros, un 16,5% més que el 2022. A aquesta quantia cal afegir-hi una partida concreta de 52 milions d'euros que gestionarà la Conselleria d'Afers Socials i Esports i que anirà destinada a l'ajut social de protecció a les persones treballadores demandants d'ocupació que són perceptores de prestacions o subsidis econòmics per desocupació, a fi d'atenuar els problemes derivats de l'augment del seu cost de vida.

En referència a la Direcció General d'Equipaments, la consellera d'Afers Socials i Esports ha recordat que hi ha un projecte en marxa tant d'obra nova com de reforma. Aquest pla es finança amb fons propis i europeus a càrrec dels fons REACT-UE i el fons de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Al llarg del 2023 s'avançarà en les noves residències de Ciutat Jardí (Palma), Son Dureta (Palma), Andratx, Bunyola, Sant Llorenç, Maó, es Castell, es Migjorn, l'ampliació de la residència de Sant Lluís o la reforma de la residència de Llucmajor. També s'han signat convenis amb els consells insulars perquè reformin i millorin les residències insulars. El total de noves places de residència en finalitzar les obres serà de més de 800.

Pel que fa a centres de dia, entre els nous equipaments projectats hi ha els de Palmanova (Calvià), Sóller, Porreres o el de Son Xigala (Palma). Amb els centres de dia, dels quals s'estan finalitzant les obres i que estan pendents d'obrir el servei, es posaran en funcionament 354 noves places.

162 milions en dependència

Per direccions generals, la de Dependència és la que, un any més, té la major partida de la conselleria, amb 162,56 milions d'euros. Aquesta dotació es destina principalment a places de residència, centre de dia, servei d'ajuda a domicili, teleassistència, promoció de l'autonomia i prestacions econòmiques (aquestes darreres passen de 50 a 53 milions d'euros). Les Illes Balears han passat de tenir 11.000 beneficiaris d'ajudes a la dependència l'any 2015 a més de 25.000 en l'actualitat.

Per compensar l'alça de preus derivada de la guerra, a més del pagament que es farà el desembre de 2022 d'una paga extra a les persones en situació de dependència que reben una prestació econòmica, se n'abonarà una altra a la nòmina al mes de gener de 2023. Es beneficiaran unes 19.300 famílies, que rebran 9,2 milions extres entre les dues pagues extres.

Així mateix, fins al mes d'abril del 2023 i des del mes de novembre de 2022 s'elimina el copagament de l'usuari tant del servei de centre de dia com el del servei d'ajuda a domicili. Per a aquesta mesura es destinaran dos milions d'euros i se'n beneficiaran unes 3.000 famílies.

113 milions en serveis socials

La Direcció General de Serveis Socials tindrà un pressupost de 113 milions d’euros, si hi comptam la partida de 52 milions d’euros per a la gestió i pagament de l’ajut social de protecció a les persones treballadores demandants d’ocupació que són perceptores de prestacions o subsidis econòmics per desocupació, a fi d’atenuar els problemes derivats de l’augment del seu cost de vida.

La principal partida va destinada a la Renda Social Garantida i al complement de les Pensions No Contributives (PNC). Són un total de 38,7 milions d’euros, cosa que suposa un increment de 8,7 milions d’euros i un increment d'un 29% respecte de l’any anterior. Des de la posada en marxa de la Renda Social Garantida l’any 2016 els doblers que s’hi han destinat per part d’aquesta conselleria superen els 150 milions d’euros.

Infància i Cooperació

Per altra banda, la Direcció General d'Infància suma un total de 27 milions d'euros, 2,4 milions d'euros més que enguany. S'incrementa el pressupost destinat a la xarxa d'emancipació de joves extutelats (entre altres mesures s'inclouen 39 noves places d'habitatge compartit, ampliació de places d'habitatge a Eivissa i ampliació del servei d'acompanyament). Així mateix, es manté la renda d'emancipació i la prestació per a fills de víctimes de violència masclista.

En el cas de cooperació, la partida ascendeix als 7,2 milions d’euros amb un augment respecte de l’any 2022 de 383.842 euros. Amb aquest increment, el pressupost destinat pel Govern a la cooperació internacional s’haurà duplicat respecte de l’any 2016, quan va ser de 3,14 milions d’euros. Les convocatòries i subvencions destinades a les ONG per al desenvolupament de projectes de cooperació que varen ser eliminades o reduïdes al mínim durant el període 2011-2015 s’han recuperat i augmentat, la qual cosa posa de manifest el compromís d’aquest govern cap a la cooperació internacional, que tindrà l’any 2023 amb una nova llei de cooperació.

Esports enfocats en el teixit local

La Direcció General d'Esports aposta en els pressupostos del 2023 pel teixit esportiu de les nostres illes a través del suport de les federacions, esportistes i clubs. El pressupost ascendeix a 25,7 milions d’euros, que representa un 15,92% més que l’any 2022. Així mateix, la secretaria general disposarà de 14,2 milions d’euros, 866.000 euros més que enguany. S'incideix en la previsió de despeses en l’increment dels crèdits destinats a despeses de subministraments a causa de la creixent inflació actual; el reforç del personal auxiliar de caràcter temporal per donar resposta a l’increment previst d’expedients en matèria d’atenció a la dependència i la discapacitat i de prestacions social o l’adequació d’espais a la sostenibilitat energètica.

stats