Societat 15/02/2023

L'aeroport de Palma, líder en arribada de jets privats a tot l'Estat el 2022

Son Sant Joan va rebre 19.618 avions privats, un 3% més que el 2021, segons les dades de l'Associació Europea d'Aviació Comercial

2 min
Grups ecologistes denuncien a Mallorca l’impacte mediambiental dels vols privats

PalmaL'aeroport de Palma s'ha situat com l'aeroport de l'Estat que més jets privats va rebre el 2022, per davant d'Eivissa i Madrid, segons les dades de l'Associació Europea d'Aviació Comercial. Concretament, Son Sant Joan va rebre 19.618 avions privats el 2022, xifra que va suposar un 3% més que el 2021. Per protestar contra aquestes dades, activistes de Greenpeace, Extinction Rebellion, Fridays for Future i Amics de la Terra varen participar aquest dimarts en una concentració a l'aeroport de Palma i n'han convocada una altra per a aquest diumenge, 19 de febrer, a les 17 h, amb motiu de la desfilada de Carnestoltes.

Greenpeace ha anunciat que faran una actuació en to paròdic a la plaça d'Espanya, en la qual utilitzaran un avió gegant de cartró. L'objectiu de les entitats és exigir la prohibició dels jets privats i denunciar l'impacte que tenen en el clima i en l'entorn. Aquestes accions s'engloben dins la campanya internacional Make them play, impulsada per Scientist Rebellion, Extinction Rebellion i Stay Grounded, i que uneix la societat civil i el món científic al voltant de tres reclamacions: que es prohibeixin els jets privats, que s’apliqui el principi que "qui contamina paga" i que s’imposin taxes a viatgers freqüents.

"En un context en el qual s’ha demanat a la ciutadania que estalviï energia sempre que sigui possible, els superrics continuen permetent-se un malbaratament excessiu d’energia movent-se en jets privats que ens impulsen cap al desastre climàtic", ha denunciat el portaveu de Greenpeace, Francisco Javier Soto. El portaveu adverteix que "ja és hora que eliminem els avions privats com el mitjà de transport més desigual i més contaminant. La prohibició dels avions privats seria un fort senyal de justícia per a la ciutadania europea en el context de la crisi climàtica".

Deu vegades més contaminants que un vol regular

En aquest sentit, l'entitat ha denunciat que els jets privats són la forma de transport més contaminant i més desigual al planeta, atès que el percentatge de viatgers freqüents –l'1% de la població mundial– representa més de la meitat de les emissions totals dels vols comercials, mentre que el 80% de la població mundial mai ha viatjat en avió. "Els jets privats emeten una mitjana d'1,3 quilograms de CO2 per persona per quilòmetre, deu vegades més que un vol regular i fins a 50 vegades més que un viatge en tren per Europa", detallen.

Davant això, les entitats ecologistes proposen una regulació. Segons expliquen, aplicant una fiscalitat progressiva –que reculli una taxa als viatgers freqüents–, es poden generar ingressos per descarbonitzar el sector de l’aviació de manera equitativa, a partir de les dades del Consell Internacional de Transport Net.

stats