Aena
Societat 22/03/2023

Aena amenaça el Govern d'exigir responsabilitats econòmiques si perd el projecte de Son Bonet

La societat que gestiona els aeroports espanyols tem que li passi com al parc de Selva, i perdi els drets de connexió per no tenir l'aval ambiental a temps

3 min
Protesta de la Plataforma Son Bonet Pulmó Verd

PalmaAena ha advertit el Govern balear que si el seu projecte de macroparc fotovoltaic a l'entorn de Son Bonet decau per mancar d'avaluació ambiental actuarà per recuperar i aconseguir una compensació als recursos invertits i el temps perdut. Segons un escrit remès fa dos mesos a la Comissió balear de Medi Ambient, aquesta empresa pública afirma en to amenaçant que "Aena no té el deure jurídic de suportar tots aquests mals, i, si es produís, exigiran una actuació d'Aena en protecció dels interessos danyats per tal de compensar-los". Amb aquesta duresa s'expressa l'escrit que signa l'organisme de gestió aeroportuària, que intenta carregar a la Conselleria de Medi Ambient la responsabilitat de no haver obtingut un informe d'Impacte ambiental positiu.

El cas s'assembla molt a desenes de projectes de tot l'Estat i al megaparc de Selva, que va ser notícia la setmana passada per la caducitat dels seus permisos de connexió a la xarxa elèctrica. El bessó de la qüestió és el reial decret estatal que donava uns terminis als projectes solars de gran format per aconseguir l'avaluació d'impacte ambiental favorable, una resolució que atorga la Comissió balear de Medi Ambient en el cas de les Illes Balears. Si no s'obté aquest aval, com li va passar al megaparc de Selva, Red Eléctrica Española, l'empresa responsable del transport energètic, haurà de deixar fora de la planificació el parc de Son Bonet en compliment de la normativa estatal, i, per tant, Aena quedarà sense projecte.

La Plataforma Son Bonet Pulmó Verd es mostra "absolutament indignada" amb aquest to d'Aena. "La seva arrogància és ja un clàssic, no només en aquest tema. Resulta que el Govern balear està obligat a informar favorablement del seu projecte? No preveuen la possibilitat que l'avaluació ambiental sigui negativa? Perquè precisament imposen una macroestructura a sobre d'una zona verda que usam centenars de veïns, i que té en contra molta gent del Pont d'Inca", afirma el portaveu de l'entitat Manel Gomáriz. "A més, si tan preocupats estan pel canvi climàtic, encara no ens han contestat per què no posen les plaques damunt Son Sant Joan, on hi ha milers i milers de metres quadrats on es pot generar l'energia, i molt més a prop del lloc on es consumirà, que és el mateix aeroport", insisteix Gomáriz.

Aena, en el seu escrit remès a Medi Ambient el gener d'enguany, advertia la Comissió balear que "si no s'emet la Declaració d'Impacte Ambiental abans del 9 de febrer caducaran els drets d'accés i connexió (...), cosa que farà inviable el projecte d'explotació de la planta de Son Bonet". L' empresa també explica en el seu escrit que el projecte de Son Bonet suposaria generar el 40% de l'energia que necessiten els aeroports de l'illa, és a dir, Son Sant Joan.

La Comissió balear de Medi Ambient va requerir a Aena ja el 2022 que esmenàs el seu projecte, i a final de gener va ampliar la seva petició d'informació i d'estudis d'alternatius, tenint en compte que el projecte de Son Bonet té una important oposició veïnal, precisament perquè s'implanta damunt una zona de gran ús públic, on s'han anat sembrant diferents espècies d'arbres, i on hi ha una llarga tradició d'ús públic. "Tota la vida hem jugat i passejat per aquí, ho destrossaran completament, i el més fort és que hi ha alternatives. La més important, posar les plaques allà on es consumeix l'energia, i no a 10 quilòmetres. No té ni cap ni peus", reitera Manel Gomáriz.

Aena també aprofita l'escrit remès a la Comissió balear de Medi Ambient per lamentar la manca d'implicació de la Direcció Insular de Territori i Paisatge, que no va emetre cap informe tal com se li havia sol·licitat quan, a partir de 2021, es va intentar que el projecte de Son Bonet fos declarat d'interès estratègic industrial. Una actuació que pretén normalment simplificar i reduir els filtres pels quals ha de passar un projecte. De moment, no hi ha constància que Aena hagi obtingut l'anhelada declaració d'impacte ambiental.

stats