Operació 'Escac i mat'
Societat 19/03/2024

Detenen el propietari de dos locals de 'Compr or' acusat de ser inversor del Charly

La Guàrdia Civil no va aconseguir localitzar-lo el dia de la macrooperació

ARA Balears
3 min
Joaquin Fernandez 'El Prestamista'

PalmaUna altra detenció en el marc de l'operació 'Escac i Mat' contra el tràfic de drogues a les Illes Balears. Aquest dimarts la Guàrdia Civil ha detingut el propietari de dos locals de 'Compr or' a Mallorca. El cos armat va intentar detenir-lo durant la macrooperació, però no van aconseguir localitzar-lo, i ara, una setmana després, l'han arrestat. L'home és acusat de ser un dels grans inversors del Charly a l'illa (juntament amb Joaquín Fernández el Prestamista).

Segons les investigacions del cos armat, el detingut feia servir els seus negocis de compravenda d'or per finançar l'organització criminal i blanquejar-ne els beneficis. De fet, el Charly va formar part d'un dels seus negocis en el passat. Durant les investigacions, els agents de la Guàrdia Civil van interceptar converses amb membres de l'organització criminal on el detingut parlava de temes relacionats amb el tràfic de drogues.

A més, la Guàrdia Civil també ha apuntat aquest dimarts a un empresari de la nit mallorquina que, segons creuen, seria un dels principals encarregats de blanquejar els doblers de l'organització.

L'advocat del Prestamista en defensa la innocència i lamenta la "condemna mediàtica"

L'advocat de Joaquín Fernández el Prestamista, David Salvá, ha defensat aquest dimarts la innocència del seu representat i ha lamentat la "condemna mediàtica" i la "pena de banqueta" a la qual s'està veient sotmès. Així ho ha expressat Salvá, segons ha recollit Europa Press, en una entrevista al programa Al Dia d'IB3 Ràdio. Cal tenir en compte que Fernández, conegut per la seva participació en el programa de televisió Gipsy Kings, va ser detingut la setmana passada en una macrooperació antidroga coneguda com 'Escac i mat'.

La Guàrdia Civil el situa com a "inversor" del president de la Federació d'Associacions Gitanes de les Balears (FAGIB), Carlos Cortés el Charly, en el negoci de la droga, presumptament facilitant-li fons per a la importació de cocaïna. El lletrat ha negat la implicació de Fernández en el tràfic de drogues i ha rebutjat qualsevol vincle entre ell i Pablo Campos Maya, el Pablo. D'altra banda, ha argumentat que el sobrenom el Prestamista "ve per alguna cosa", perquè es dedica a "fer microcrèdits".

"Potser el fet que faci préstecs pugui implicar que deixi doblers a persones que podrien destinar-los a fins il·lícits", ha apuntat l'advocat, que considera que les converses recollides en el sumari "són típiques d'un prestador que està cridant els seus deutors, en què els demana que li tornin la quantitat que els ha prestat i res més".

Salvá també ha fet servir les paraules de l'advocat de Cortés, Pedro Horrach, per remarcar que aquest va respondre a totes les preguntes quan va ser detingut i va denunciar la "crucifixió" que està sofrint. "Va començar la declaració dient clarament: "Senyories, sé que vostès no em creuran, sé que l'opinió pública no em creurà, però jo soc innocent", ha contat Salvá.

El Prestamista es va acollir al dret a no declarar, però, segons Salvá, va ser perquè en entrar a la sala ja els van indicar que no es demanaria presó provisional per a ell. Hi havia més de 20 persones pendents de declarar i l'advocat li va recomanar no fer-ho i esperar a un altre moment: "Ell estava disposat a declarar a totes les preguntes".

Operació 'Escac i mat'

La Guàrdia Civil ha donat per desarticulada, amb l'operació 'Escac i mat', una de les majors organitzacions d'introducció de cocaïna a Espanya, amb més d'una tona de cocaïna intervinguda i 64 persones detingudes a diversos punts de l'Estat, la majoria a les Balears. L'operació ha tingut diverses fases, i la que es va fer dijous a Mallorca va ser la tercera, amb la qual es finalitzaven més d'un any i mig d'investigacions en col·laboració amb organismes internacionals, com la DEA dels Estats Units i les policies de Portugal, el Brasil i Colòmbia.

El desplegament de la Guàrdia Civil assesta un cop a un entramat complex d'introducció de cocaïna des de Sud-amèrica a través de Portugal. El grup proveïa el 'clan dels Valencians', que també distribuïa la droga a Mallorca.

En la primera fase de l'operació es varen arrestar nou persones, inclòs el responsable del càrtel colombià a Espanya. La detenció va tenir lloc mentre extreia 1,3 tones de cocaïna camuflades dins blocs de granit brasiler, a la localitat murciana de Cehegín. La segona fase va concloure amb 23 escorcolls i 16 detencions a València, Palma i Toledo.

stats