Societat 09/02/2016

Qui havia de vigilar l'estació on ha començat el foc? Nou enfrontament entre el Govern i Adif

Josep Rull rebutja les "excuses" del president d'Adif, Gonzalo Ferre, que culpa als Mossos d'Esquadra de la poca vigilància de la instal·lació tot i haver-ho denunciat a l'octubre. El director de la policia, Albert Batlle, li ha respost immediatament: "Els Mossos no som agents de seguretat privada, exigeixo una disculpa"

Albert Solé
4 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el president d'Adif, Gonzalo Ferre / ARA

BarcelonaEl president d'Adif, Gonzalo Ferre, ha apuntat als Mossos d'Esquadra per la manca de vigilància en l'antiga estació on s'ha originat el foc que ha provocat el caos ferroviari d'aquest matí. Ferré ha assegurat que havien "presentat diverses denúncies", l'última d'elles l'octubre passat, per intentar que no seguís entrant gent a les instal·lacions, una problemàtica que havien detectat.

Segons ha explicat en una roda de premsa a l'Estació de Sants, impedir l'accés al lloc, on ja hi havia cartells que advertien que el pas estava prohibit és "responsabilitat de les forces de seguretat". Ferre ha afegit que l'estació "mai havia estat oberta" i ha confirmat que l'origen de tot plegat ha sigut la fumera originada per un foc. Ara bé, contràriament al testimoni de diversos veïns de la zona sobre aquesta estació fantasma, el president d'Adif ha assegurat que a l'estació abandonada no hi vivia ningú. Si hi visqués algú, "hauria mort per l'acció del foc", ja que era "un cul de sac" de difícil escapatòria, ha precisat.

Segons ha afegit, a la visita que ha fet personalment a la zona, ha vist una sèrie de coses, "poc nombroses", entre elles "l'esquelet d'un somier, ampolles i roba sense cremar" escampada pel terra. "No entenem com tan poc material hagi pogut afectar totes les instal·lacions", ha assegurat, tot i que ha afegit que hauran de ser els bombers els encarregats de determinar l'origen de les flames.

Ferre ha explicat que Adif té 1.600 quilòmetres de vies a Catalunya, protegides per una doble tanca, on inverteix prop de 90 milions d'euros cada any. "Hi ha zones on, malauradament, no hi ha excessiu control", ha reblat.

La resposta dels Mossos

"Ens han sorprès i dolgut les declaracions del president d'Adif; n'exigim una disculpa immediatament". Així de contundent s'ha mostrat el director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, en declaracions a l'ARA.

"La vigilància d'aquestes instal·lacions abandonades, que tristament en té moltes, correspon a l'operador, que és Adif. Els Mossos no som agents de seguretat privada i no podem estar palplantats a la porta d'aquestes instal·lacions", ha afegit.

Albert Batlle ha confirmat que és cert que Adif va presentar una denúncia el mes d'octubre perquè algú havia entrat en aquestes instal·lacions que avui hi ha hagut l'incendi. "La denúncia ens consta, i vam obrir una investigació per saber qui va entrar. Però la protecció de l'espai, insisteixo, és responsabilitat del propietari".

Fonts dels Mossos d'Esquadra, però, han precisat quantes denúncies tenen en relació amb aquesta estació en desús de Vilanova-Bifurcació. Concretament, l'única denúncia que hi ha d'Adif és de l'abril del 2015 –no de l'octubre–, per uns fets que havien succeït el 29 de desembre de 2014, quan algú va trencar el pany per entrar en aquesta estació abandonada. Els Mossos no tenen constància de cap denúncia de l'octubre passat, i just avui han tingut constància que el servei de vigilància d'Adif –gabinet de circulació d'Adif– va detectar el 15 d'octubre una persona entrant en aquestes instal·lacions, però Adif no va presentar cap denúncia.

Aquest és el segon cop que Adif culpa els Mossos d'Esquadra d'un problema a Rodalies, després que ho fessin en els darrers robatoris de coure. "Comencem a estar acostumats a veure com Adif defuig les seves responsabilitats", ha conclòs Batlle a l'ARA.

La resposta del Govern

"Són excuses que no podem acceptar", ha respost el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en un contacte informatiu posterior. Rull s'ha queixat de l'actitud de l'administrador ferroviari –"el forat negre que tenim", ha verbalitzat–, perquè no ha pogut mantenir cap reunió al llarg del dia i només ha parlat amb el secretari d'Estat i no amb la ministra de Foment, Ana Pastor.

De fet, Rull s'ha queixat també que ha intentat telefonar també Ferre, però aquest no l'ha respost. "No pot ser que no hi hagi el manteniment adequat de les instal·lacions, hem de millorar mecanisme d'evacuació del túnel" perquè no s'acumuli el fum, ha afegit.

Rull ha fet aquestes declaracions després de la reunió de l'òrgan mixt entre Renfe i la Generalitat.

La rèplica d'Ana Pastor

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha contestat poc després les declaracions del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull: "Hi ha persones que només culpen els altres i mai posen de la seva part", ha lamentat la ministra dirigint-se al conseller, per afegir que "quan roben coure la culpa la tenen els mateixos i quan hi ha incidències sembla que hi ha persones que només creen problemes". És per això que la titular de Foment ha manifestat que "cal assumir els problemes i resoldre'ls perquè responsabilitzar els altres és el més còmode".

Puigdemont, "fart i cansat" d'Adif, demana el traspàs de la xarxa de Rodalies

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat especialment contundent contra Adif, a qui ha demanat el traspàs de la xarxa de Rodalies. "Estem cansats que els incompliments de l'Estat amb Catalunya siguin culpa nostra. N'estem farts, nosaltres ho farem millor", ha assegurat Puigdemont, que ha criticat amb duresa que Adif culpi els Mossos del caos ferroviari d'aquest dimarts. "La responsabilitat de les estacions d'Adif és d'Adif. No es pot culpar els Mossos del que és una estricta responsabilitat d'Adif", ha sentenciat en una entrevista a 8TV.

stats