Accident

Dos ferits greus a Port Aventura per la caiguda d'un arbre a les vies d'una muntanya russa

L'accident ha tingut lloc a l'atracció Tomahawk i hauria estat provocat pel fort vent

3 min
L'entrada de l'atracció Tomahawk aquest diumenge després de l'accident

Vila-seca / BarcelonaEl fort vent que ha bufat aquest diumenge des de primera hora al Camp de Tarragona ha fet caure un arbre del parc d'atraccions Port Aventura i ha provocat un greu accident que ha deixat 14 ferits, dos dels quals estaven en estat crític, tot i que al llarg del dia han evolucionat favorablement i a la tarda el seu estat era greu. Després de l'accident ha calgut traslladar-ne un en helicòpter a l'Hospital de Bellvitge i l'altre al Joan XXIII de Tarragona. Dels altres ferits, tres més estaven en estat menys greu i han estat traslladats a l'Hospital Santa Tecla de Tarragona i al de Reus, i nou han pogut ser atesos al mateix parc i després els han traslladat al CAP més proper. Segons ha explicat el sotscap territorial del SEM a Tarragona, Juan Antonio Escorcia, en declaracions a Catalunya Ràdio, entre els ferits de menys gravetat hi ha dos menors.

L'accident s'ha produït a les 11.25 h, en un dels moments del dia en què el vent bufava amb més força. L'arbre ha caigut sobre una muntanya russa infantil que es diu Tomahawk i ha quedat sostingut per l'estructura metàl·lica. Una branca de l'arbre, però, ha picat la vagoneta i ha ferit greument les persones que hi havia a l'interior.

"Érem a la cua, a punt per pujar a l'atracció, quan s'ha produït l'accident", explica el Vicenç, veí de Barcelona. Després del xoc, ha pogut veure com atenien les víctimes de la vagoneta i poc després ha marxat. Al cap de més d'una hora ha sentit com arribava al parc d'atraccions l'helicòpter que ha hagut de traslladar una de les víctimes fins a l'Hospital de Bellvitge. Ha estat aleshores quan ha comprès la magnitud de l'accident.

Tot i que després dels fets s'ha tancat la muntanya russa Tomahawk, la resta d'atraccions han continuat obertes fins a les sis de la tarda, hora de tancament del parc, i els visitants han seguit gaudint de la jornada. Molts han sabut que hi havia hagut un accident arran de les trucades que rebien dels familiars que, preocupats, volien confirmar que estaven bé. "M'ha trucat el meu germà per veure si estàvem bé", explica el Xavier, veí de Berga. Ha vingut amb la seva família a passar un parell de dies al parc i fins que no li ha trucat el seu germà no tenia ni idea del greu accident. Segons ha assegurat, "a primera hora el vent era molt fort i després ha anat afluixant". 

Un vídeo de l'usuari conaventurax mostra com els serveis mèdics atenen els ferits després de l'accident a una atracció de PortAventura

La Gemma Felip i l'Estanislau Sarrà també han sabut que hi havia hagut un accident per la trucada dels seus familiars. "Hem vist un helicòpter, però no n'hem fet cas fins que després ens han trucat", explica la Gemma. Aquesta família, veïna de Cambrils, diu que és cert que el vent bufava fort, però que no era gaire exagerat. "Per a naltros, que som d'aquí i hi estem acostumats, no era una cosa exagerada", diu. Cap a les cinc de la tarda l'ambient del parc gairebé era de normalitat, però amb una excepció: entre la música de les atraccions es podien sentir les motoserres retirant l'arbre.

Aquest matí continuava activa l'alerta per la forta ventada a la meitat sud de Catalunya, que ha deixat ratxes superiors als 100 km/h al Camp de Tarragona i de 130 km/h a l'Ebre. El cop registrat més a prop del parc de Port Aventura ha estat de 71 km/h a l'estació de Vila-seca. Fonts del parc han explicat que, "tal com es fa per protocol sempre que fa vent", al llarg del dia s'han anat tancant algunes de les atraccions i es tornaven a obrir quan el vent afluixava. Els visitants consultats pel diari ARA han confirmat que en alguns moments del dia les atraccions de més altura, com el Dragon Khan, estaven tancades.

Muntanya russa per al públic infantil

La muntanya russa afectada està destinada al públic infantil, ja que l'alçada mínima per pujar-hi és d'1,05 metres i la màxima permesa d'1,85. L'alçada màxima que assoleix l'atracció és de 13,4 metres, amb un recorregut total de 440,1 metres i una velocitat màxima de 48 quilòmetres per hora. És per això que fonts de Port Aventura han reconegut a l'ARA que no s'esperaven un accident en una atracció que consideren "poc perillosa". "Es tracta d'un fet totalment aliè a l'operativa i el manteniment de les nostres atraccions, que compleixen els estàndards més alts de seguretat i que estan sotmeses diàriament a rigoroses revisions", ha volgut deixar clar el parc.

Tot just fa dos dies que Port Aventura va iniciar la temporada del 2024. L'arrencada d'aquest divendres va ser la més primerenca de la història de Port Aventura World i també serà la més llarga, ja que la previsió és obrir 307 dies, fins al 6 de gener del 2025.

stats