Per primera vegada s'organitzen unes jornades per a la prevenció de l'abús sexual a menors a Palma

Sonia Vivas: "Caldria instaurar la iniciativa com a part del currículum escolar"

Dia 24 d'octubre el centre social Flassaders acollirà les jornades 'Bones pràctiques en la prevenció de l'abús sexual a menors'. És la primera vegada que s'organitzen unes jornades d'aquest tipus a Palma, i la regidora de Feminismes i Justícia Social, Sonia Vivas, ha incidit en la importància d'arribar a tots els àmbits, ja que un de cada cinc menors n'és víctima, segons estadístiques del Consell d'Europa. 

La iniciativa es durà a terme en col·laboració amb la Fundació Rana, entitat que es dedica a la prevenció de l'abús i que en deu anys ha fet activitats a diferents centres educatius, on ha format el professorat i ha arribat a 30.000 alumnes. És a dir, ha arribat a un 25% de l'alumnat de les Illes, que el 2018 sumava 123,744 nins i nines 68.404 a Primària, 42.942 a Secundària i 12.398 a Batxillerat). Davant les xifres i la importància de sensibilitzar i treure a la llum aquesta realitat, Vivas ha assegurat que "caldria instaurar-la com part del currículum escolar".

Beatriz Benavente, psicòloga de la Fundació Rana, ha explicat les jornades que comptaran amb tres ponències en què abordarà la desprotecció dels menors dins l'àmbit educatiu, esportiu i turístic. Dins l'àmbit educatiu s'explicaran el programa de protecció i les eines per a infants de 6 a 12 anys, com són el conte: 'Crida ben fort, Estela!', o la guia didàctica adreçada als mestres. L'esportista Gloria Viseras serà l'encarregada de parlar de la violència dins l'esport com a representant de l'organització 'Or, plata i bronze'. Finalment, de la mà de Catalina Alemany, directora de l'àrea de Responsabilitat Corporativa de Riu Hotels, la primera cadena hotelera en formar-se en la prevenció de l'abús sexual infantil.

Segons Vivas, cada tres hores es denuncia un abús sexual a menors, i ha remarcat que el 70% queda silenciat, ja que en pràcticament tots els casos es produeix en cercles de confiança com són la família, o en clubs esportius o clubs d'esplai. "Cal treballar amb les famílies per treure a la llum realitats incòmodes", ha afirmat Vivas.

Benavente també ha comentat que l'any passat es va millorar el protocol de detecció que tenen els diferents treballadors socials, educatius i sanitaris per incloure també els casos d'explotació sexual. Alhora ha assegurat que caldria millorar la resposta amb més recursos.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF