La UIB prioritzarà les classes presencials a primer curs, pràctiques i seminaris

La universitat ha acordat amb la Conselleria d'Educació una compensació per als docents que incrementin l'activitat laboral

La UIB garantirà les classes presencials en el primer curs, els seminaris i les pràctiques. Així ho han explicat aquest dimarts el rector de la Universitat, Llorenç Huguet, i el vicerector de Docència, Joan Frau, durant la presentació en roda de premsa del pla d'actuació de la planificació per al primer semestre del curs, marcat per la pandèmia del covid-19.

Així, en el primer curs la docència serà presencial o amb presencialitat reduïda si hi ha massa alumnes per garantir la distància de metre i mig entre ells. Aquesta darrera opció consistirà que una part dels estudiants aniran a classe i s'aniran rotant de manera que sempre es garanteixi una mínima docència al campus. Frau ha explicat que aquesta mesura es pren perquè consideren que els alumnes de primer "necessiten un acompanyament en aquesta nova etapa educativa".

A partir del segon curs, està previst que es facin classes per videoconferència o amb presencialitat reduïda, si el nombre d'alumnes permet respectar la distància. D'altra banda, ha informat que també seran presencials a tots els cursos les pràctiques de laboratori i clíniques, les que es facin en l'aula d'informàtica, de música, de plàstica o en espais per a l'educació física. No serà així per a les tutories, que es faran per videoconferència.

En el cas de la docència a l'aula, no s'ha concretat el nombre d'alumnes per cada espai, però han explicat que pot ser d'entre 20 o 30, però dependrà de la mida de la classe i del nombre d'estudiants del curs. En tot cas, es respectarà sempre la distància de seguretat, que està marcada amb un adhesiu verd a les taules. Entre alumnes i professor, la separació serà d'almenys dos metres. No consideren haver de fer classe en altres espais que no siguin les aules del campus.

Frau ha avançat que la Universitat ha arribat a un acord amb la Conselleria d'Educació per compensar els docents que tinguin un augment de l'activitat laboral i per substituir els professors que hagin de quedar a casa, ja sigui perquè han donat positiu o perquè han d'estar en quarantena per contacte estret. D'altra banda, els alumnes que siguin vulnerables davant el virus perquè tenen  patologies podran fer la sol·licitud de l'ensenyament a distància i una comissió específica de la universitat ho valorarà.

La modalitat dels exàmens dependrà del professor i podran ser presencials, amb avaluació continuada o telemàtics. Quant als recursos digitals, Huguet ha assegurat que s'ha augmentat la dotació en material tecnològic perquè preveuen que hi haurà més alumnes amb aquesta necessitat. El mecanisme per dotar l'alumnat serà a través de la biblioteca, on hauran de fer la petició del material que requereixin: ordinadors, càmeres i targetes SIM amb dades de connexió a internet. Totes les biblioteques del campus estaran obertes amb totes les mesures de seguretat i capacitat  limitada.

Protocol covid-19

La mascareta serà obligatòria a tots els espais interiors i exteriors, i hi haurà gel hidroalcohòlic dins cada aula i en diferents punts del campus. Seguint la recomanació de Salut, la Universitat tindrà un coordinador covid-19 i, a més, n'hi haurà un altre per cada edifici, on s'ha habilitat una sala d'aïllament on aniran professors o alumnes que notin símptomes compatibles amb el coronavirus dins el campus.

En el cas que algú del personal en presenti símptomes, no acudirà a la feina i avisarà el centre de salut. A més, s'haurà de posar en contacte telefònicament amb la Unitat Mèdica del Servei de Prevenció de la UIB perquè en pugui fer el seguiment. En el cas que siguin els estudiants els que en tinguin símptomes, tampoc hauran d'anar a les instal·lacions. En el cas que sigui positiu o hagi de complir quarantena, ho farà saber al coordinador covid-19 de l'edifici.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF