La UIB coneixia els casos d'assetjament que tenien lloc al Departament de Filosofia i no va fer res, segons un professor

Parla davant les càmeres d'IB3 i relata la poca reacció de la institució davant aquest abús laboral

La  Universitat  de les Illes Balears ja coneixia des de fa sis anys els casos d'assetjament que tenien lloc al Departament  de Filosofia i no va fer res, segons explica un  professor davant  les càmeres d' IB3  sobre el cas d'abús laboral que va sofrir una companya.

El professor és Alexandre Miquel, qui, a més d' impartir   classes  a la UIB,  és  membre de la junta de Personal  Docent  i investigador de CCOO. És un dels testimonis en el  presumpte  cas d' assetjament  laboral que està investigant el jutjat d'Instrucció número 1 de Palma contra dos  professors  de la UIB que  presumptament  assetjaven una companya. La fiscalia  demana  per a cadascun dels acusats dos anys de presó.

“La raó per la qual aquesta professora va haver d’acudir al jutjat és per l’absoluta inacció de la direcció de la Universitat, després que ella i altres professors enviassin sistemàticament documentació molt ben fonamentada sobre els casos d’assetjament i d’amenaça”, explica Miquel .

La  situació va arrencar cap al 2014 i es va agreujar dos anys després. La víctima va denunciar els fets després d'haver rebut durant mesos de manera insistent telefonades anònimes al seu telèfon. Al mateix temps que es produïa aquest assetjament telefònic, alguns dels seus companys de departament varen començar a rebre correus electrònics anònims, en els quals s'acusava la víctima de diferents irregularitats i en què era desqualificada per qüestions personals. La situació de tensió que es va generar va fer que la víctima estigués diversos mesos de baixa.

Segons  el professor  Miquel, “el Pla d'igualtat no s’ha aplicat en cap moment i parlam d’una situació continuada… no de dos anys, com defensa el vicerector  Llabrés , sinó almenys de sis”, afegeix.

La UIB, en canvi, ha sostingut que la institució no havia pogut actuar per manca d’informació.  La institució  assegura que una vegada rebi la notificació oficial de la resolució judicial podrà accedir a les diligències prèvies i  prendre   decisions  sobre possibles mesures cautelars. Per tant, no  serà   fins al  4 de gener quan es pugui procedir a suspendre els professors  acusats  d' assetjament .

De tota manera , el professor es mostra davant les càmeres d' IB3  molt  pessimista  pel que fa a les mesures de protecció de la víctima, “la persona més castigada, la més feble i sobre la qual el rectorat no ha dit ni una paraula”, critica.

El jutjat ha dictat recentment l’obertura del judici oral, després d’una instrucció que recull el testimoni de professors, alumnes i altres treballadors de la universitat.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF