El fiscal Subirán declara que no encarregà "de forma específica" a l'excomissari Cerdà que parlàs amb l'Ico

Miguel Ángel Subirán sí admet una conversa informal on li manifesta el seu neguit

A la pregunta directa sobre si li havia fet l'encàrrec la fiscalia Anticorrupció a l'excomissari de policia judicial Antoni Cerdà de reunir-se amb el cap d'un clan de la droga per recollir proves, Miguel Ángel Subiran ha contestat "no". Ha estat, però, un "no" amb matisos, ja que reconeix converses informals on el fiscal trasllada el seu neguit a Cerdà i on es pot interpretar que l'excap de policia faria alguna cosa al respecte.

El jutjat d'instrucció número 1 de Palma investiga si l'excomissari de la policia judicial, Antoni Cerdà, ha comès delictes de suborn, blanqueig i revelació de secrets quan es reuní en secret, i una vegada jubilat, amb un dels caps d'un clan de la droga de Son Banya, 'el Ico', qui a la vegada era un testimoni protegit per la fiscalia anticorrupció dins el cas Cursach. Durant aquesta trobada es podria haver-hi produït un intercanvi de doblers per informació.

Segons 'el Ico' és així, l'excomissari cobrava per intercedir davant una detenció de la seva germana, la Guapi. Segons l'excomissari Cerdà estava fent una gestió a petició de la Fiscalia Anticorrupció.

El testimoni del fiscal Miguel Ángel Subiran, qui ha declarat davant l'instructor aquest divendres, nega i no nega les declaracions de Cerdà. Segons fonts judicials, Subiran ha dit que no va fer una petició específica però sí reconeix que durant un cafè informal li va traslladar el seu neguit perquè creia que l'Ico tenia uns whatsapps relacionats amb el cas Cursach que no volia entregar als jutjats. Segons Cerdà, la intenció de la trobada que s'investiga, era obtenir-los.

Això mateix explica la defensa de l'excomissari que la intenció de Cerdà era recavar les proves, ara bé, segons el fiscal, ho va fer sense una petició expressa, contràriament al que havia declarat. No era la primera vegada que Cerdà feia gestions d'aquest tipus, han assegurat.

En el seu moment, l'excomissari entregà un llàpis de memòria on se suposava que hi havia registrades pressions d'advocats relacionats amb el cas Cursach i que suposadament li entregà el Ico, però el pen drive estava buit.

A la causa també s'investiga l'inspector en cap de la policia judicial, Antonio Suárez. 

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF