Societat 20/04/2018

Irantzu Varela: “Que una dona es demani què li agrada realment suposa desobeir el sistema patriarcal”

La periodista feminista pensa que s’ha parlat molt de feminisme però que, en realitat, “s'ha posat poc en pràctica”

M.cifre
2 min
La periodista feminista i coordinadora de Faktoria Lila, Irantzu Varela

Palma“És important saber què necessitam, què volem i què desitjam a tots els nivells”, explica la periodista feminista i coordinadora de Faktoria Lila Irantzu Varela. Ella serà una de les quatre ponents de les jornades participatives enfocades al feminisme que es duran a terme aquest divendres 20 i dissabte 21 a l’edifici Sa Riera de la UIB.

Dissabte a les 10.30 h Varela explicarà el seu punt de vista sobre “l'obligació d'agradar a tothom, als amics, a la parella, als companys de feina, als veïns”, a la qual la major part de la població està sotmesa. Segons Varela, “darrere tot això hi ha els mandats subtils del patriarcat que construeixen el prototip de feminitat”. En aquest sentit, “que una dona es demani què li agrada realment suposa desobeir el sistema patriarcal”, explica Varela, qui afegeix que “ens hem d’aprendre a cuidar més, hem d'aprendre a posar més atenció a les nostres necessitats i als nostres desitjos”.

Jornades feministes a la UIB

L’objectiu de les jornades és donar a conèixer la necessitat d’incorporar la perspectiva feminista en l’àmbit professional, des d’una perspectiva multidisciplinària i interseccional. A banda de la ponència i el taller de la periodista feminista Irantzu Varela, durant les jornades es duran a terme més conferències i tallers, a càrrec d’Antoinette Torres, Ritxar Bacete i Diana López.

Durant el divendres 20 d’abril, de les 9 a les 13.30 h i de les 16 a les 20 h, i el dissabte 21 d’abril, de les 9 a les 14.30 h, també es duran a terme tallers pràctics, espais de debat i una taula rodona amb alguns dels col·lectius del moviment feminista de l'illa, com l’Associació Antipatriarcal, Acció Feminista, el col·lectiu Dones de Llevant i representants de l’Ajuntament de Palma, per parlar de la campanya 'No i punt!'. Aquests exposaran la seva experiència en l’activisme en una taula rodona conjunta com a clausura de les jornades.

Les jornades han estat organitzades per un grup d’alumnes de diferents estudis de la UIB, compost per Aina García, Catalina Moragues, Laura Cervera, Maite Espínola, Mariam Zamrik, Mercè Díaz, Mar Escanellas, Daniel Ocete, i Lorenzo Roldan. Els estudiants han tingut el suport de Capilla Navarro, professora del Departament de Psicologia.

stats