QUÈ ES COU?

Producte local, ara més que mai

Hem vist que a poc a poc, almanco aquí, a Menorca, la gent ha tornat anar a plaça i a les petites botigues de barri

Diuen que gairebé tot serà diferent quan haguem passat aquesta pandèmia, quan sortim d’aquest confiament... Que pensarem, actuarem i viurem d’una altra manera, que segurament serà molt més sostenible que l’actual. Tornarem a molts d’aspectes de la vida dels nostres majors i açò a poc a poc ho estam notant.

Vam passar de les compres compulsives dels primers dies a les grans superfícies d’alimentació -on semblava que venia la fi del món- a adonar-nos que era necessari canviar els hàbits de consum d’aliments i retornar al producte local, i de la importància que tenen per a tots nosaltres sectors, fins ara poc valorats, com els de la pagesia i els pescadors, i amb ells els petits productors de mel, de sal, safrà, formatgers, mestres embotidors, els licorers, els vinaters, els petits artesans...

Ara més que mai és hora de fer una aposta ferma pel consum del producte local, pel nostre producte de temporada, amb el qual podem fer plats saludables, plats que augmentin les nostres defenses, que ens depurin, que ens facin més forts davant possibles malalties, perquè, com hem vist, és essencial està sa per fer front a aquesta pandèmia que malauradament ens haurà fet molt de mal.

Retorn a les arrels

Hem vist que a poc a poc, almanco aquí, a Menorca, la gent ha tornat anar a plaça, a les petites botigues de barri, tot fugint de les massificacions de les grans superfícies. Hem vist que el producte local ha tingut més demanda que mai, com ho han pogut comprovar els pagesos de Sa Cooperativa del Camp, que no han donat a l’abast per servir comandes a domicili, de la mateixa que manera que ho han fet petites botigues de tota la vida, que, d’aquesta manera, han arribat a la gent del barri, als majors, especialment, evitant que surtin de ca seva. També el GOB de Menorca ho està fent amb els llocs que tenen custòdia agrària i, així, la pagesia menorquina i el seu producte local estan més a l’abast que mai del consumidor.

Hem vist que ha augmentant el consum de cítrics, de verdures de temporada, de carns de l’illa i també, encara que en menor mesura, el de peix local. A poc a poc veiem com a cosa positiva aquest retorn a les arrels, a la vida de barri, i potser el futur immediat passarà per aquí, per tornar a aquesta vida pausada, a una vida que assaborirem més, que valorarem més intensament, com tornarem a ensumar i tastar els sabors de la cuina, en uns dies que van canviar i molt la nostra manera de ser.

Cuinarem amb més amor que mai, com ara enyoram abraçades i besades dels familiars o amics que no podem tenir a prop. Serem selectius amb el que comprem i amb allò que ens ha d’alimentar, prendrem consciència que cada petit gest compta i ens tornarem molts més solidaris amb els sectors que tenim a prop, bé sigui el del comerç, el dels petits productors, els restaurants locals... Perquè després de la crisi sanitària arribarà la crisi econòmica, de la qual ens en sortirem també, però movent la roda del comerç i el producte local, perquè al final de tot, si no ens ajudam entre nosaltres, qui ens ha d’ajudar?

Des de la finestra veim com passen els dies, com ens estam transformant interiorment, com va canviant la nostra manera de pensar, com volem fer realitat molts de propòsits que abans sols eren propòsits mai complerts. Ara més que mai tenim ganes de viure intensament, ara més que mai és el moment de canviar moltes coses, molts d’hàbits, i entre ells la manera de comprar compulsiva i de valorar que el producte local potser sí que és una mica més car, però els efectes i els avantatges són majors. Sabem el que compram, el seu tast és incomparable, ajudam a moure la roda de la nostra economia, feim que la gent prosperi, i que aquest capital humà i econòmic quedi a ca nostra.

Ara més que mai, apostem pel producte local, pels productors i comerços locals, és totalment necessari per sortir-ne tots junts i tenir ben present la lliçó que la natura ens ha donat de manera ben seriosa.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF