Societat 30/09/2020

L'Oficina Anticorrupció ha fet requeriments a més de 400 alts càrrecs perquè presentin la declaració de la renda

El director de l'ens, Jaume Far, explica en el Parlament que des del juny espera signar un acord amb la Conselleria d'Hisenda per cobrar les sancions

Maria Llull
2 min
El director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far, durant la seva compareixença davant la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament

PalmaEl director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far, ha explicat aquest dimecres davant la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament que aquest ens ha hagut de fer requeriments a més de 400 alts càrrecs de diverses institucions perquè presentin la seva declaració de la renda. Far ha presentat les memòries dels anys 2018 i 2019, i també ha explicat que des del juny espera signar un acord amb la Conselleria d'Hisenda perquè l'oficina pugui tenir una plataforma per cobrar les sancions a través de l'Agència Tributària –l'emissió de multes està preparada des del gener. "Fins al desembre de l'any passat es varen entregar 1.023 declaracions", ha apuntat Far, qui ha especificat que només 11 alts càrrecs han entregat també les dels seus cònjuges.

Un altre dels punts que ha tractat Far és l'estructura i el pressupost de l'Oficina. De moment, no s'hi incorporaran funcionaris nous, però el director també ha comentat que mirarà d'ampliar la plantilla més enllà de l'any 2022, sobretot en l'apartat d''anàlisi de dades'. Malgrat que el pressupost d'aquest organisme va passar de 500.000 euros a 936.000 del 2018 al 2019, els comptes d'enguany seran de 922.000 euros i els del 2021, de 920.000.

El PP critica la manca d'eficàcia de l'Oficina

Far no només ha explicat la seva gestió, sinó que ha hagut de fer front a les crítiques d'alguns partits polítics, com el PP. La diputada popular Maria Antònia García ha lamentat que la majoria de denúncies que s'han fet a la bústia de l'Oficina Anticorrupció han estat arxivades "per manca de proves o per estar fora de l'àmbit" d'aquest organisme i també ha dubtat de l'eficàcia de les recomanacions que es fan.

A més, García ha considerat que "existeixen òrgans suficients" per investigar i sancionar la mala praxi per part de les institucions, com la Sindicatura de Comptes, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, el Tribunal de Comptes o l'Airef, que "vigila per la sostenibilitat de les finances públiques". La diputada del PP també ha considerat "innecessari" que hi hagi un registre amb les declaracions dels alts càrrecs, perquè "aquesta informació ja consta a l'Administració i ja està registrada en altres organismes".

El diputat de Ciutadans, Juan Manuel Gómez, ha qualificat de kafkià que, malgrat que hi ha grups parlamentaris que defensen l'existència de l'Oficina Anticorrupció, ningú no hagués convocat mai Jaume Far a donar explicacions al Parlament. Per part d'El Pi, Josep Melià també ha fet referència al "poc interès" del Govern per aquest organisme i ha alertat del perill de caure en les duplicitats de funcions amb altres ens i en la ineficiència.

Qui sí que ha defensat la necessitat de l'Oficina Anticorrupció ha estat la diputada de Podem, Esperança Sans, qui ha recordat que els altres organismes de control "no varen ser eficaços davant l'extensió de la corrupció en aquestes illes" i que, a més, "no poden fer una tasca de prevenció". "Sé que l'existència d'aquesta oficina incomoda certs grups", ha continuat la diputada morada, qui ha subratllat que un 32% de les denúncies que s'han rebut fins ara afecta ajuntaments.

stats