Netejar les pintades de la Naveta dels Tudons pot costar 40.000 euros

El departament de Cultura ha demanat un informe de restauració que permetrà fer una valoració dels danys que ha patit el monument, ja que es desconeix la intensitat de l’agressió

El conseller de Cultura i Educació de Menorca, Miquel Àngel Maria, acompanyat del director insular
de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer; la cap del Servei de Patrimoni del CIM, Cristina
Rita; la tècnica de Patrimoni del Consell Insular, Joana Gual, i la tècnica de la Fundació
de Foment del Turisme, Carmen Lara, ha donat a conèixer aquest dimarts al matí les actuacions
del Consell en relació amb les pintades aparegudes a la Naveta des Tudons.

El departament de Cultura ha demanat un informe de restauració que permetrà fer una valoració dels danys que ha patit el monument, ja que es desconeix la intensitat de l’agressió. Es preveu que el cost de la reparació oscil·li entre els 20.000 i els 40.000 euros. A més a més, com que el monument estarà tancat al públic, es deixaran d'ingressar aproximadament 9.000 euros mensuals de la venda d’entrades.

En aquests moments, es du a terme la investigació policial. En aquest sentit, des del
Consell Insular demanen a la societat que actuï amb prudència i discreció, que no faci cas de rumors, que eviti excessos d’informacions, que no difongui notícies no contrastades amb la policia de manera oficial i que no faci públics els llocs on s’intensifica la vigilància, per tal de facilitar al màxim possible la investigació.

Per altra banda, el Consell treballa en la millora de la vigilància dels monuments arqueològics de Menorca i s’estudien múltiples opcions, tot i que la vigilància amb personal de seguretat es considera inviable pels costos que suposa. 

Els fets varen ocórrer la setmana passada, començant amb les pintades a la Bassa Verda de Ciutadella. Com ha explicat el conseller Miquel Àngel Maria, “es tracta de fets excepcionals i extraordinaris. Els autors de les pintades han anat a fer mal justament a llocs molt estimats per la societat menorquina. Sabien que farien mal i feririen la sensibilitat de la gent. No ens podem permetre que ningú dedueixi que hi ha un problema de manca de conscienciació”.

En aquest sentit, Maria ha volgut agrair la resposta de la ciutadania i ha destacat les mostres de suport de tota la gent que s’ha ofert com a voluntària per eliminar les pintades i també una empresa que s’ha ofert a pagar el cost del material de l’operació. “Aquestes mostres d’afecte palesen l’alt grau de consciència de la ciutadania", ha dit Maria. 

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF