Neix el Moviment Feminista de Mallorca

La missió d'aquesta coordinadora, que ha convocat una mobilització per al 25 de novembre, és potenciar i canalitzar la lluita feminista a l'illa

El Moviment Feminista de Mallorca s’ha presentat aquest dilluns 17 de novembre a les 17 h al monument al col·lectiu Pelvis de la plaça d’Espanya de Palma, aprofitant l’avinentesa de la commemoració del proper 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. 

La coordinadora agrupa diverses entitats i activistes feministes d’arreu de l’illa, i neix per canalitzar i potenciar la denúncia i lluita en contra del sistema heteropatriarcal i les desigualtats, opressions i violències masclistes que atempten contra els drets i la vida de les dones a la societat actual.

"Vivim una situació insostenible. Segons les dades oficials, 973 dones han estat assassinades des de l'any 2003, 44 de les quals han mort al llarg del 2018, la darrera a Palma", han explicat des de la coordinadora mitjançant un comunicat. "Aquesta xifra creix de manera exponencial si es té en compte que les dades oficials només inclouen els feminicidis a mans de parelles o exparelles i que no tenen en compte les dones víctimes d'aquesta violència extrema en altres contextos relacionals", han afegit. El portal feminicidio.net ha comptat 88 dones assassinades per la violència masclista a l'estat espanyol al llarg d'aquest any.

"Reivindicam que les dades oficials siguin sensibles amb aquesta realitat i no silenciïn una part important dels feminicidis. L'assassinat és l'exponent més visible d'aquesta relació històricament desigual entre homes i dones, però no s'ha d'oblidar que existeixen altres tipus de violències que la precedeixen, i que sovint són més invisibles i, per això mateix, més difícils de combatre: des dels micromasclismes més quotidians fins a la violència psicològica, econòmica, sexual, emocional i institucional que pateixen milers de dones cada dia", han comentat les integrants de Moviment Feminista de Mallorca.

Les Illes Balears "són el territori amb més denúncies per violència de gènere de tot l'Estat, amb una xifra que arriba a les 7.974, segons les dades del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears", diu el comunicat. L'any 2017, "el nombre de denúncies es va incrementar en un 2,5% respecte de l'any anterior".

Des del Moviment Feminista de Mallorca entenen que "aquesta situació és incompatible amb el que se suposa que ha de ser l'exercici d'una ciutadania de ple dret". "Volem ocupar l'espai públic i transitar pels carrers i per la vida amb llibertat i sense por". 

Accions de denúncia

L'Assemblea Feminista de Mallorca ha convocat "la ciutadania perquè surti al carrer a rebutjar la violència masclista, homenatjar totes les que ja no hi són i perquè ens sentin a prop de totes aquelles companyes que en algun moment han estat o són víctimes de violència de gènere".

Durant la setmana del 19 al 25 de novembre es duran a terme diferents accions de denúncia, rebuig i condemna. El dia 24 hi haurà una manifestació nocturna feminista no mixta a les 22 h. El punt de sortida serà la plaça de París i el lema serà 'La nit i els carrers són nostres'.

El 25 de novembre hi haurà una manifestació que sortirà des de la plaça d'Espanya a les 12 h sota el lema 'Ens volem vives i lliures de masclisme!'. Hi participarà la batucada Tambors per la Pau.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF