Més de 60.000 persones a les Balears, confinades als seus barris

Només a Palma, hi haurà un total de 43.000 persones afectades per les restriccions a partir de divendres

Més de 60.000 persones a les Balears estaran confinades durant dues setmanes als seus barris a partir de divendres a les 22.00 hores, quan entrin en vigor les noves restriccions que ha anunciat aquest dimecres la consellera de Salut, Patricia Gómez, i que ja s'han publicat en el BOIB. El gruix de ciutadans afectats per les limitacions a la mobilitat i a les reunions familiars i socials, entre altres mesures, és a Palma, amb 43.000 persones, gairebé un 10% dels 451.543 habitants, segons les xifres de l'Ajuntament corresponents als empadronats el 2019.

De moment, els 23.000 residents de la zona de salut bàsica de Son Gotleu –la qual abasta, a més del barri de Son Gotleu, els de  Can Capes, la Soledat Nord i una part de Son Canals– ja han de complir des de divendres passat les normes de Salut, les quals, encara que permeten sortir de casa, només deixen sortir de la zona on s'apliquen i entrar-hi per causes degudament justificades. A ells s'hi sumaran el pròxim 18 de setembre unes 20.000 persones dels barris d'Arxiduc, Plaça de Toros, Son Oliva i Son Fortesa Sud, tots ells a la zona bàsica d'Arquitecte Bennàssar.

I és que en el moment en què va entrar en vigor el confinament a Son Gotleu, Arquitecte Bennàssar presentava una incidència superior de la pandèmia. Segons l'informe del Servei d'Epidemiologia de l'IB-Salut, Arquitecte Bennàssar tenia una incidència de 5,20 casos per cada 1.000 habitants, mentre que la de Son Gotleu era de 5,02. 

D'altra banda, la consellera de Salut, Patricia Gómez, s'ha desplaçat aquest dimecres a Eivissa per anunciar les restriccions que s'aplicaran, també a partir de divendres, a les zones de Sant Antoni de Portmany i de l'Eixample i el Viver, a Vila, les quals seran les mateixes que a Palma.

Eivissa no ha quedat al marge de les restriccions ja que presenta "la incidència més elevada de les Balears", segons ha indicat Gómez en la compareixença davant dels mitjans de comunicació. A Vila, les persones afectades per les limitacions són 16.000, mentre que a Sant Antoni de Portmany encara no hi ha càlculs de quanta gent haurà de restringir la seva mobilitat durant els 15 dies de vigència de les resolucions de Salut. 

A Sant Antoni hi va haver "144 PCR positives per cada 100.000 habitants" entre els dies 6 i 13 de setembre, i hi ha hagut "incidències acumulades a 14 dies superiors als 500 casos per cada 100.000 habitants", ha explicat la consellera. Quant a Vila, la incidència acumulada del 6 al 13 de setembre va ser de "317 proves positives per cada 100.000 habitants", ha dit Gómez, mentre que la mitjana a Eivissa és de 185 casos.

Pel que fa a les principals mesures que s'aplicaran a Arquitecte Bennàssar (Palma), i Sant Antoni de Portmany i Vila (Eivissa), i que ja estan en marxa a Son Gotleu, són les següents:

Desplaçaments personals

Es resitringeix l'entrada i sortida de les persones que viuen a les zones que ha delimitat el Govern, llevat dels desplaçaments per motius laborals o educatius, per cuidar persones grans o dependents, per anar al banc a fer algun tràmit administratiu inajornable o al metge. Aquests desplaçaments s'hauran de justificar adequadament. Els desplaçaments dins les àrees afectades sí que es permeten, encara que el Govern recomana sortir de casa al mínim possible.

Capacitat dels comerços

Els locals comercials no podran superar el 50% de la capacitat i hauran de tancar com a màxim a les 22 h. També hi haurà d'haver un horari d'atenció prioritària per a persones majors de 65 anys.

Reunions i trobades

Les reunions socials no podran superar les cinc persones si no són convivents. Aquesta prohibició inclou els casaments, els serveis religiosos –llevat de funerals i vetles–, les celebracions i la pràctica esportiva.

Fires i festes populars

Es prohibeixen les fires, festes populars, revetles, sopars a la fresca i altres esdeveniments populars, ja siguin públics o privats.

Establiments de restauració

La capacitat de restaurants, bars i cafeteries es limitarà al 50%, tant en espais interiors com exteriors. L'ocupació màxima per taula o grup de taules serà de cinc persones. No es podrà consumir a la barra. Els negocis hauran de tancar a les 22 h com a màxim.

Acadèmies, autoescoles i centres de formació

Podran fer classe presencial sempre que no superin el 50% de la capacitat màxima. Les activitats es limitaran a grups de cinc persones com a màxim i s'haurà de respectar en tot moment la distància de seguretat.

Suspensió d'activitats

La resolució de Salut suspèn l'activitat dels gimnasos i centres esportius, i tanca els parcs, jardins i parcs infantils –excepte els que hagin cedit els ajuntaments a les escoles.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF