El Govern comença a Formentera la campanya per senyalitzar espais de memòria democràtica

Instal·la un monòlit al cementeri de Sant Ferran de ses Roques

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha iniciat la campanya de senyalització d'espais de memòria democràtica amb la instal·lació d'un monòlit al cementiri de  Sant  Ferran de  ses   Roques , a Formentera.

Segons el  Govern , el monòlit té un disseny amb el qual es pretén uniformitzar els espais d'aquestes característiques perquè tinguin la consideració d'espai de memòria democràtica, a més d'una placa amb els noms de les cinc persones de Formentera assassinades.

La Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, estableix mesures de protecció i dignificació dels espais on han estat els cossos de persones desaparegudes durant la Guerra Civil.

Durant el mes de novembre del 2017, han recordat des del  Govern , es va realitzar una intervenció arqueològica al cementiri parroquial de  Sant  Ferran amb la intenció de trobar els cossos de cinc persones de Formentera assassinades durant la Guerra Civil espanyola.

Aquesta intervenció, aprovada el 26 d'abril de 2017 per la Comissió tècnica de desapareguts i fosses adscrita a la Conselleria, es va dur a terme mitjançant una subvenció a l'entitat memorialista Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera, que forma part de la Comissió.

Els treballs de l'equip arqueològic van permetre situar el lloc on van ser assassinats els cinc individus de Formentera, amb la troballa de projectils a la terra i clavats en el mur exterior del cementeri on va tenir lloc l'afusellament.

També es van trobar fragments de crani, amb orifici de projectil, que permeten intuir que pertanyen a algú que va sofrir una mort violenta.

Aquestes restes òssies ara mateix estan sent analitzades en el laboratori on es realitzen les proves d'identificació.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF