Societat 30/07/2018

Maria Magdalena Bover: "S'ha de fer tot el que calqui per preservar el medi ambient"

Un dibuix d'aquesta estudiant d'11 anys, de Son Carrió, il·lustra el cartell oficial del Govern per a la campanya de prevenció d'incendis

Miquel Barceló
2 min
Maria Magdalena Bover Riera amb el cartell per a la prevenció d'incendis.

Son CarrióUna foguera sobre la planura interior de la mà envoltada de natura és l'essència del dibuix guanyador del XII concurs de dibuix 'Ni un foc al bosc', que patrocina la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears amb la col·laboració de diversos ajuntaments. La seva autora és Maria Magdalena Bover Riera, d'11 anys, de Son Carrió, que estudia cinquè de primària al CEIP Sant Miquel del seu poble. En aquesta campanya divulgativa hi col·laboren els municipis de Capdepera, Son Servera, Artà i Sant Llorenç, que vetllen pel manteniment de la massa boscosa de la serra de Llevant, molt castigada pels incendis forestals durant les darreres dècades.

Com et va sorgir la idea de fer un dibuix tan expressiu?

Pràcticament em vaig assabentar del concurs un dia abans que acabàs el termini. La veritat és que tot va anar molt ràpid. Dins l'aula de medi ambient del col·legi férem altres dibuixos i preparàrem la idea. Al final decidírem fer una fotografia de la meva mà i la seva silueta digitalitzada va servir per pintar-hi una foguera enmig de plantes i flors per tal de cridar més l'atenció.

I aquesta il·lustració tan original va guanyar.

Sí. La veritat és que no m'ho podia creure. El mestre Xescu un dia em va dir "enhorabona" i jo vaig contestar de què?... Va ser molt emocionant. Ho vàrem celebrar a l'escola i també a casa meva amb la família. I un dibuix d'un company, Joan Roig, serà una de les postals de la campanya.

I ara el teu dibuix apareix en molts de llocs públics per demanar que no es faci foc a foravila durant un període de temps, de l'1 de maig al 15 d'octubre, per tal d'evitar disgustos.

Sí. Amb els primers cartells que arribaren a l'escola molts companys i companyes em demanaren que els el firmàs. M'ho vaig passar molt bé.

Creus que aquestes campanyes ajuden a evitar que hi hagi més incendis?

Aquesta és la idea. També que la gent sigui més sensible i a l'hora de fer una foguera i miri quines conseqüències pot tenir. Es tracta de ser conscients del perill i de fer tot el que calgui per preservar el medi ambient.

Al col·legi Sant Miquel treballau molt sobre la natura i la seva conservació?

La veritat és que sí. Bé, tenim i treballam amb l'organització d'aules de diverses matèries, medi ambient, investigació, fusteria... I també participam amb els programes d'alguns ajuntaments en què les escoles de la comarca replantam zones on no hi ha gaire vegetació per mor dels incendis. Hem fet replantacions a la zona d'Artà amb alumnes d'altres cursos i d'altres escoles. El meu grup en va replantar deu.

I què se sent quan un acaba de plantar un arbre?

Una sensació d'alegria, perquè podem ajudar el bosc a recuperar-se. Ens mostraren com estava la zona abans de l'incendi. Un arbre és vida, ombra i frescor a l'estiu.

I del premi que ens contes?

Va ser un val per adquirir productes a la tenda solidària s'Altra Senalla. Vaig decidir endur-me'n cossiolets amb arbrets que vaig dur a sembrar a la finca del meu padrí Mateu Riera, ja que se n'hi havien mort molts.

Així que durant l'estiu ni un foc al bosc?

Ni un foc, perquè al bosc li costa molt recuperar-se.

stats