La nova llei de canvi climàtic obligarà tots els vehicles de lloguer a ser elèctrics el 2035

La presidenta del Govern ha presentat l'esborrany de l'avantprojecte de la norma, que preveu que entri en vigor a finals d'enguany

Les Illes Balears prohibiran l'accés de vehicles dièsel a partir del 2025 i el de la resta de vehicles tèrmics des del 2035, amb l'objectiu d'aconseguir que el 100% dels vehicles que circulin a l'Arxipèlag siguin elèctrics l'any 2050. Al mateix temps, el Govern obligarà les empreses de lloguer de cotxes a substituir tota la seva flota per vehicles elèctrics.

Es tracta d'una de les mesures incloses en l'esborrany de l'avantprojecte de la llei de lluita contra el canvi climàtic, que han presentat aquest dijous la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons. Aquesta prohibició afectarà no només les noves matriculacions, sinó també els visitants que es desplacin amb el seu vehicle fins a les Illes en transport marítim.

Segon Francina Armengol, l'objectiu és complir amb els Acords de París i, per tant, reduir els efectos contaminants.

Una altra mesura important serà obligar a partir del 2020 totes les empreses a conèixer els efectes que causen al medi ambient, és a dir, la seva petjada ecològica.

Igualment, a partir de l'aprovació de la llei, totes les lleis hauran d'incloure un informe que avaluï l'efecte sobre el canvi climàtic de les noves normatives i assegurar que en cap cas no s'incrementen els efectes negatius sobre el medi ambient. 

La presidenta ha confiat que durant els pròxims mesos el Partit Popular i Ciutadans arribin a un consens, ja que la llei està feta per complir amb els acords internacionals. Pons ha afegit que "les Illes hem de tenir un model energètic propi". 

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF