Francina Armengol reclama "una solució política justa" per al Sàhara

El Govern demana a l'ONU que es reprengui la negociació per mantenir l'estabilitat al territori

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet referència aquest dilluns a la situació del Sàhara arran de l'actuació de l'exèrcit marroquí a la zona de Guerguerat –frontera amb Mauritània– des del 6 de novembre. Armengol ha reclamat "una solució política justa" per al Sàhara a les xarxes socials. "Els sahrauís fa 45 anys que pateixen la injustícia i fa quasi tres dècades (des del 1991) que confien en la legalitat internacional. El seu resultat és descoratjador i ara s'agreuja amb la interrupció de l'alto el foc", ha comentat.

Armengol ha considerat "imprescindible" que Nacions Unides reprengui "el procés negociador per arribar, de manera pacífica, a una solució política justa i mútuament acceptable, avalada per la comunitat internacional". D'altra banda, la presidenta ha assenyalat que el Govern ha demanat que la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (Minurso) "avanci el compromís adquirit per l'Assemblea de Nacions Unides l'any 1991 perquè el poble sahrauí faci un referèndum".

"Davant aquesta complicadíssima situació, refermam el nostre compromís i solidaritat amb el poble sahrauí i instam Nacions Unides a reforçar la via del diàleg, la pau i la llibertat", ha sentenciat Armengol. Cal recordar que la presidenta fa deu anys que és acollidora d'estudiants sahrauís amb l'ONG Escola en Pau.

El Govern demana a l'ONU que reprengui les negociacions

De fet, el Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns una declaració per demanar a l'ONU que es reprenguin les negociacions per garantir l'estabilitat en aquest territori.  "Conscients de la importància de mantenir l'estabilitat al territori en un moment tan complex com l'actual, i pensant en les famílies i les persones més vulnerables, el Govern de les Illes demana que se solucioni aquesta nova crisi per la via de la pau", ha manifestat l'Executiu mitjançant una nota de premsa.  

En el comunicat es destacat que "les Illes Balears, gràcies a la tasca de l'Associació d'Amics del Poble sahrauí, són coneixedores, sensibles i solidàries a la dramàtica situació que es viu al Sàhara occidental des de fa 45 anys". 

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF