Experts europeus demanen "ambició" contra el turisme de gatera

La jornada 'Repensa el teu viatge' debat sobre un problema d'imatge, salut pública i seguretat

Especialistes europeus en prevenció d'addiccions, que han participat aquest dimecres en la trobada 'Repensa el teu viatge' per debatre sobre el turisme de gatera, han demanat "més ambició i valentia" a les administracions i als operadors privats del sector turístic per frenar un problema d'imatge, salut pública i seguretat.

La coordinadora a Espanya de l'Institut Europeu d'Estudis en Prevenció (Irefrea), Montse Juan, ha subratllat que no només és necessària una regulació més restrictiva de la venda i la publicitat de l'alcohol, sinó recursos per fer complir normes com la prohibició de dispensar alcohol a menors.

Juan ha insistit en la importància de "treballar el context" de diversió dels joves i, en l'àmbit del turisme, ha reclamat deslligar l'expectativa de gaudir de les vacances del consum de substàncies tòxiques. "Que no passin pel passadís del tabac i l'alcohol quan arribin a l'aeroport", ha assenyalat com a exemple.

La secretària general de l'Aliança Europea de Polítiques d'Alcohol, Eurocare, Mariann Skar, ha recordat que el consum de productes alcohòlics causa la mort diària de 800 persones a Europa i ha posat l'accent en el "cost social", tant per la incidència en la salut dels bevedors com per conseqüències indirectes com els accidents i els comportaments violents, incloses les agressions sexuals.

En la sessió inaugural de la trobada internacional que ha reunit 80 especialistes de nou països europeus i els EUA, la representant del Comitè de Regions de la Unió Europea, Ewa-May Kalsson, ha destacat la necessitat de "ser més ambiciosos" per avançar en la reducció dels perjudicis del consum de l'alcohol en general i també a l'ambient del turisme.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, qui ha fet el discurs inaugural, ha titllat el turisme "incívic" de "petit problema" atesos els 16 milions de visitants que hi va haver el 2018. Ara bé, també ha reconegut que "fa molt de mal" a la imatge de l'Arxipèlag.

La consellera de Turisme, Bel Busquets, també ha dit que el turisme de gatera representa un "percentatge molt baix però amb molta repercussió mediàtica". Per la seva banda, la titular de Salut, Patricia Gómez, ha posat l'accent en les conseqüències per a la salut pública que pot tenir el consum d'alcohol. En aquest sentit, ha assenyalat allò aconseguit per la Plataforma d'Oci de Qualitat, una entitat en la qual treballen conjuntament administracions i operadors turístics i comercials.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF