Les Balears sumen 80 nous casos de coronavirus i 14 morts

L'increment de casos, el total dels quals ja és de 1.748, es deu a un retard puntual en els processos de verificació i no corresponen a una remuntada

Tot i que el Ministeri de Sanitat encara no ha publicat la xifra de morts amb coronavirus que s'han produït en el darrer dia, la Conselleria de Salut ha informat en un comunicat que hi ha 14 nous morts amb covid-19 a les Balears que es varen produir entre els dies 12 i 16 d'abril, la qual cosa situa la xifra total en 148. A més, hi ha 80 casos positius nous, els quals eleven la xifra total a 1.748 infectats.

 

Segons la Conselleria, el Servei d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació va comunicar aquest divendres vespre un total de 47 casos positius nous de covid-19 que encara no s'havien notificat des dels serveis assistencials d'origen, a causa d'un retard puntual en els processos de verificació. L'increment de positius registrats divendres va ser de 33. El departament autonòmic ha remarcat que aquest augment de casos "no significa que hi hagi hagut una remuntada", sinó que es tracta d'infectats que varen començar a tenir símptomes entre les darreres setmanes de març i la primera setmana d'abril. El total de casos positiu actius aquest dissabte és de 642, segons les dades del Ministeri de Sanitat. Fins ara s'han fet 24.333 proves de laboratori –22.640 PCR i 1.693 tests d'anticossos–.

La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha explicat aquest dissabte en roda de premsa que els casos que es notifiquen al Ministeri de Sanitat són els "confirmats". "Perquè un cas sigui confirmat, cal recollir un conjunt mínim de dades en un document de notificació". El retard s'ha produït en la recollida de totes les dades disponibles. Així i tot, Font ha subratllat que la corba important de la malaltia, "la de la data d'inici dels símptomes", no ha variat.

Per part seva, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha destacat que les Balears continuen "dins el grup de quatre comunitats autònomes amb una baixa incidència". "Estam en la sortida de la fase aguda de l'epidèmia, però no es pot abaixar la guàrdia", hi ha insistit. El portaveu ha recordat que hi ha hagut una major mobilitat des que es va aixecar el confinament total i els treballadors d'activitats no essencials han tornat a la feina, i que això podria provocar "que hi hagués més casos" de contagi. "És el moment de mantenir una guàrdia ben alta i de mantenir les mesures higièniques i de seguretat. Ho haurem de fer bastant de temps", ha continuat.

Francina Armengol: “No tot el territori espanyol és homogeni davant la malaltia i no totes les receptes poden ser iguals”

A Mallorca, hi ha 338 persones hospitalitzades, 59 de les quals estan en unitats de cures intensives. 581 malalts reben atenció per part de les unitats d'atenció del coronavirus. A Menorca, hi ha 10 persones hospitalitzades, 5 a l'UCI. Uns altres 18 malalts estan en seguiment. A Eivissa, hi ha 41 persones hospitalitzades, 11 en cures intensives. I 25 persones reben atenció per part de les unitats d'atenció.

D'ençà que va començar l'epidèmia, s'han detectat un total de 302 casos positius entre els professionals sanitaris, el 17% del total de 1.748 infectats. 143 són positius actius, menys de l'1% dels 16.000 professionals que fan feina a la sanitat balear. Un total de 243 estan en vigilància activa.

 

Pel que fa a les residències de gent gran, hi ha 416 persones infectades: 291 residents i 125 professionals. En el cas dels usuaris, 206 persones són positives actives, 30 s'han curat i 55 han mort. 103 treballadors són positius actius i 22 han superat la infecció.

Quant a les residències de discapacitats, aquest dissabte s'han notificat 6 residents positius actius i  30 s'han curat. També hi ha 7 professionals amb contagi actiu i 21 han superat la malaltia.

En el conjunt de l'Estat, després de dos dies amb una pujada de morts per coronavirus, s'ha recuperat la tendència a la baixa de la darrera setmana, coincidint amb el pont de Setmana Santa. En lel darrer dia, han mort 565 persones, mentre que aquest divendres es va comptar una  remuntada de 585, la xifra més elevada des del 10 d'abril. Tot i això, Espanya ja supera el llindar dels 20.000 morts en el conjunt del territori. Respecte dels nous casos, el Ministeri n'ha comptat 4.499 en el darrer dia. 

 

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF