El Consell destinarà 700.000 euros a ajuts per a l'adquisició de terrenys amb jaciments arqueològics

Les ajudes serviran per impulsar la investigació, la difusió i l'accés als diferents jaciments

El Consell ha aprovat aquest dimecres la convocatòria d'ajuts per a l'adquisició de terrenys que acullen jaciments arqueològics a Mallorca. Un total de 700.000 euros serà destinat als diferents municipis que hagin comprat terrenys amb aquestes restes històriques i sol·licitin l'ajuda pública. La quantitat destinada a cada municipi variarà segons el nombre d'habitants, però no podrà superar el màxim de 100.000 euros per municipi.

L'objectiu de la convocatòria és fomentar la valoració, conservació i restauració dels jaciments. Les ajudes serviran per impulsar la investigació, la difusió i l'accés als jaciments. El conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha explicat que la convocatòria és per a tots aquells municipis que han comprat terrenys amb jaciments arqueològics des de l'1 de gener del 2016, com és el cas de Felanitx, i per a tots aquells que ho facin abans del 15 d'octubre d'aquest any. 

Amb aquesta mesura "traurem de dins els calaixos municipals moltes peticions que fa temps que existeixen, però no han tingut l'oportunitat de dur-se a terme", ha assegurat Miralles. Així mateix, afirma que a mb els nous projectes d'investigació i divulgació, "trobarem projectes que faran possible l'accés públic a nous jaciments".

"És una passa que s'hauria d'haver fet fa molts d'anys, ja que fins ara s'ha duit a terme una política de curt recorregut", ha afirmat el  conseller. La intenció és ampliar la xarxa i aconseguir una visió més global del patrimoni, en què els diferents monuments històrics es complementin i comparteixin la història que tenen en comú. 

La sol·licitud podrà fer-se a partir de la setmana vinent, tan bon punt la convocatòria hagi estat publicada al BOIB. Fins ara, el Consell ja té coneixement de sis municipis interessats en la subvenció, ja que la iniciativa es va comunicar a tots els batles l'any passat amb la intenció de despertar el seu interès. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF