Catalina Cladera, sobre les residències de gent gran: "S'estan extremant tots els protocols"

La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha assegurat que demanarà que es considerin prioritaries, "com ho és un hospital o un centre de salut" 

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha assegurat aquest dimarts en roda de premsa que "s'estan extremant tots els protocols" a les residències de gent gran que gestiona la institució insular. Cal recordar que a la residència de Sant Miquel - Oms, gestionada pel Consell, ja s'han infectat nou persones, una de les quals ha mort.

Nou infectats per coronavirus a la residència de Sant Miquel-Oms

"S'apliquen mesures i protocols de protecció extrema. Es mesura la temperatura diàriament i es fan aïllaments preventius i els casos positius es coordinen amb Salut", ha comentat Cladera. La presidenta també ha explicat que, a més dels usuaris, també s'estan fent proves als treballadors de les residències. 

A més, la institució insular ha activat per a la gent gran el 900 100 444, un telèfon gratuït per "atendre necessitats d'emergència social o donar a conèixer situacions delicades, com un veí que està tot sol i que pensam que necessita ajuda", ha explicat Cladera. Un grup de deu persones atén el telèfon, entre psicòlegs, treballadors i educadors socials. A més, el Departament de Promoció Sociocultural ha contactat amb els majors mitjançant els clubs de gent gran.

La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, també s'ha manifestat sobre les residències en una entrevista a  IB3  Notícies, i ha assegurat que s'han pres tres mesures importants per protegir la gent més gran: la  flexibilització  i  agilització  de la contractació de personal "per garantir els serveis a aquestes persones"; la facilitció de la formació que han de tenir els treballadors per poder fer front a la situació i la priorització de les residències i el servei d'ajuda a domicili. "Volem que es considerin prioritaris, com ho és un hospital o un centre de salut, per poder repartir el material sanitari". Fins ara es consideraven com un segon nivell, ha dit Santiago.   

Altres reforços 

Els centres de menors també s'han reforçat i es fa "un seguiment telefònic de les famílies d'acollida". "S'han fet visites a 500 famílies en declaració de risc social", ha indicat Catalina Cladera. Pel que fa als discapacitats, la presidenta ha subratllat que "no es deixarà de pagar els doblers que s'han pactat amb les entitats del tercer sector". "Cal mantenir tota aquesta xarxa social", ha afirmat.

La presidenta també ha recordat que continua l'atenció a les víctimes de la violència masclista i ha recordat que tenen al seu abast el telèfon 971589205. Cladera ha indicat que ja s'han atès més de 100 telefonades els darrers dies.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF