El fiscal en cap de Balears avisà que era "delicat" requisar telèfons de periodistes

Bartomeu Barceló ha lamentat la repercussió de l'actuació policial de dimarts

El fiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló, va advertir que requisar telèfons mòbils i ordinadors de dos periodistes podia ser "delicat" si afectava el secret professional dels informadors. Malgrat això, Anticorrupció ho va "estudiar profundament i va concloure que no el vulnerava", ha explicat aquest dimecres.

"En principi, com que es tracta d'una informació destinada a ser divulgada, sembla que no. Quant a les fonts, es mantindran o han de mantenir-se en estricte secret", ha manifestat Barceló en declaracions a l'agència Efe. 

El fiscal en cap ha assenyalat que estava informat que el fiscal Joan Carrau donava suport a demanar al jutge d'Instrucció 12 de Palma, Miquel Florit, que ordenàs requisar els telèfons mòbils i equips informàtics de dos redactors de 'Diario de Mallorca' i Europa Press per informacions periodístiques relatives al cas Cursach.

Encara que coneixia la intervenció, ha subratllat que "aquest assumpte ho ha duit i ho du la Fiscalia Especial Anticorrupció", de la qual depenen directament els fiscals anticorrupció regionals. Aquest és el motiu pel qual ell no va prendre cap decisió. "No he participat en absolut en la deliberació perquè no em correspon a mi", ha subratllat.

"El que vaig dir", ha insistit, "és 'alerta' (...), que aquest és un tema delicat precisament perquè està en joc el secret professional dels periodistes".

Barceló ha plantejat que "en dret tot és opinable i la darrera paraula la tenen els tribunals", encara que confia en el fet que la intervenció dels equips dels periodistes amb el suport d'un jutge no contradigui cap dret. "M'imagín que tenen els arguments necessaris per poder-ho justificar", ha dit.

El fiscal en cap ha lamentat la repercussió de l'actuació policial d'ahir, encara que ha assenyalat que els agents de la justícia s'han d'abstreure d'aquestes conseqüències. "No pots actuar si estàs pensant en les repercussions i en les crítiques", ha assegurat.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF