Les obres de renovació de la depuradora del Coll d'en Rabassa no finalitzarien fins l'any 2022

Les primeres mesures per evitar el tancament de les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí no arribaran fins a final del 2020

L'Ajuntament de Palma ha anunciat aquest dijous que renovarà les instal·lacions de la depuradora del Coll d'en Rabassa per evitar abocaments a les platges. La regidora ha confirmat que l'equip de govern de Cort té previst tenir el projecte completament redactat a final d'any i que les obres duraran entre quatre i cinc anys. Per tant, els problemes dels abocaments a les platges de Palma podrien no solucionar-se a curt termini.

La regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha assegurat que el finançament de les obres serà a càrrec de l'Estat i que el projecte tindrà un cost d'entre 80 i 120 milions d'euros.

La renovació de la depuradora no serà l'única obra que es durà a terme a la ciutat. A més de modificar aquesta instal·lació, el Consistori ha anunciat que destinarà 26 milions d'euros a la millora de les infraestructures que gestionen les aigües fecals i que construirà una canonada subterrània per transportar els residus des de la zona de les Avingudes fins a la depuradora del Coll d'en Rabassa.

Truyol ha declarat que "a l'Ajuntament de Palma lamenten aquesta situació i són conscients que estan davant un greu i històric problema i que en ple segle XXI no hauria d'existir una situació com aquesta perquè suposa un risc per a la salut pública dels ciutadans".

En aquest sentit, la regidora ha manifestat que, per obligació legal, la Conselleria de Salut realitza vuit analítiques cada any i l'Ajuntament fa revisions quinzenals de l'aigua de les platges. A més, des del 2015 se segueix un protocol que obliga a posar bandera vermella a les platges en cas que s'hi hagin fet abocaments, encara que les anàlisis posteriors demostrin que l'aigua és apta per al bany.

Truyol ha criticat el fet que abans de l'any 2012 no es registraven el nombre d'abocaments i que, durant aquests anys, la xifra sempre era superior a les banderes vermelles que es posaven per evitar incidents per problemes de salut pública. La regidora ha denunciat que els anteriors equips de govern del PP van ocultar els problemes d'aquesta depuradora i els abocaments a les platges a la ciutadania.

Per últim, ha recordat que és responsabilitat dels ciutadans complir les prohibicions. Truyol ha afirmat que "les banderes vermelles s'han de posar entre les 10 i les 19 h, que és quan hi ha socorristes a la platja. Si els ciutadans decideixen banyar-se malgrat l'avís, ho fan sota la seva responsabilitat".

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF