Societat 12/02/2018

ARCA nomina les tres candidatures al Premi a la Destrucció del Patrimoni

La demolició de l'edifici regionalista del passeig Mallorca de Palma, el perill d'enderrocament de la torre de vigilància de Son Jaumell i de la torre de defensa de Capdepera i els rètols desproporcionats i antiestètics col·locats en façanes de pobles de Mallorca són les candidatures triades per obtenir el premi

Efe
3 min
ARCA nomila les tres candidatures al Premi a la Destrucció del Patrimoni

PalmaL'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha nomenat els candidats al Premi a la Destrucció del Patrimoni. Segons aquest grup, els responsables màxims de la destrucció de l'edifici regionalista del número 15 del passeig Mallorca són els promotors, que considera poc sensibles cap a la valoració del patrimoni de Ciutat, i l'Ajuntament de Palma, per permetre la demolició sense atendre la petició d'aquesta agrupació compromesa amb la conservació del llegat arquitectònic.

ARCA ha explicat en un comunicat que molts mesos abans va demanar la catalogació de l'immoble per considerar que reunia les característiques suficients. "L'Ajuntament de Palma ha tingut una actitud negligent i insensible respecte de la història i el paisatge urbà. La destrucció ha estat propiciada per un consistori que havia promès preservar el patrimoni", ha apuntat ARCA en la seva nota. Segons l'associació, era un edifici regionalista que recordava el principi del carrer, ja que els seus acabats estaven construïts amb materials nobles i tenia una volada singular de fusta amb figures esculpides.

La segona candidatura recau en el perill d'enderrocament de la torre de vigilància de Son Jaumell i la torre de defensa de Capdepera, que ARCA considera que estan en un estat lamentable de conservació i en risc d'una ensulsiada, que en suposaria la desaparició. Aquestes edificacions pertanyen al municipi de Capdepera, però el Consell de Mallorca comparteix amb l'Ajuntament la responsabilitat pel que fa a la protecció, el manteniment i la rehabilitació del patrimoni. "És un cas d'urgència evident", ha advertit ARCA. Ambdues fortificacions són un Bé d'Interès Cultural (BIC), encara que, segons ARCA, "de poc els serveix l'etiqueta de protecció "si estan en risc imminent de desaparició".

ARCA ha explicat que el Consell de Mallorca "desenvolupa una campanya o pla de restauració de torres de defensa, però aquest no arriba a tots els llocs necessaris i l'Ajuntament de Capdepera no ha fet ni una passa per iniciar les actuacions d'urgència per evitar un mal major des de fa 20 anys".

És cert que l'Ajuntament de Capdepera ha mostrat interès per altres elements que també són atractius patrimonials i turístics com el castell, segons que ha apuntat l'associació.

Una altra candidatura que opta al premi és la dels rètols cridaners, desproporcionats i antiestètics que envaeixen moltes façanes de pobles i ciutats de Mallorca. ARCA ha explicat que l'abaratiment dels nous materials com els vinils i els llums LED han propiciat que "alguns comerciants insensibles destrueixin la imatge de conjunt dels edificis de pobles i ciutats".

A més, l'associació assenyala que els grans responsables de la despersonalització de la imatge de les façanes de pobles i ciutats són l'exposició d'utensilis i productes penjats a façanes, que causen un efecte negatiu, i la falta de zel urbanístic dels consistoris per manca de personal, recursos, criteri estètic o sensibilitat cap al patrimoni paisatgístic, unides a una normativa no suficientment adequada.

ARCA té previst triar la candidatura mereixedora d'aquest premi el pròxim 15 de febrer durant un esdeveniment en el qual també es donarà a conèixer el guanyador del Premi a la Protecció del Patrimoni.

El poblat arqueològic de Capocorb Vell, el Museu de Manacor, i la productora del programa 'Un lloc amb història' són candidates al Premi de Protecció del Patrimoni que concedeix l'Associació per a Revitalització de Centres Antics (ARCA).

Cada any, ARCA nomina al seu premi Protecció del Patrimoni tres persones o entitats que considera han destacat per les seves actuacions en defensa d'algun element patrimonial.

Sobre Capocorb Vell, el municipi de Llucmajor, ARCA ha explicat que aquesta zona arqueològica estava conservada en condicions òptimes gràcies a l'esforç personal de Llucia Fiol, propietària i cuidadora. El poblat de Capocorb Vell és un dels espais arqueològics de l'època talaiòtica més valuosos i ben conservats de Mallorca.

Del Museu de Manacor en destaca la labor realitzada per la seva directora, Magdalena Sales, i el seu equip, per remodelar les sales d'arqueologia, especialment la d'art paleocristià.

Pel que fa al programa 'Un lloc amb història', ARCA ha elogiat feina de Lluís Hortas i Victòria Morell, que disposen de la col·laboració de Tomàs Vibot.

'Un lloc amb història' pretén acostar a tots els públics la història de les Illes Balears de la mà de personatges emblemàtics que varen ajudar al desenvolupament econòmic, cultural i social de les nostres illes en els períodes compresos entre els segles XIII i XX.

stats