Societat 03/10/2023

Un mestre amb 20 anys de feina rebrà 7.200 euros menys de carrera professional que un funcionari homòleg el 2027

El docent cobrarà 1.440 euros anuals per aquest concepte, mentre que el treballador de l'Administració en percebrà 8.640

3 min
Una aula en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Govern ha començat la implantació de la carrera professional en els termes previstos a l'Acord Marc de l'Ensenyament Públic. En total, i fins al 2026, 10.194 professors amb sis anys d'antiguitat o més cobraran 600 euros anuals. Està previst que a partir d'aquell any l'import augmenti fins als 960 euros, en el cas dels que tinguin 12 anys d'experiència o més, i a 1.440 euros, el 2027, per als que n'acreditin 18 o més. Amb aquestes xifres, i el que està previst ara per ara, un mestre amb 20 anys d'experiència al 2027 cobrarà 7.200 euros menys per la carrera professional que un funcionari del mateix grau (A2) i nivell IV de l'Administració, que n'ingressarà 8.640, segons les remuneracions publicades al BOIB del 28 de març. Ara bé, s'ha de tenir present que és possible que els complements que reben ambdós col·lectius puguin patir variacions, arran de les negociacions dels sindicats amb l'Administració. De fet, l'Acord Marc educatiu incorpora una clàusula de revisió. Els docents, per altra banda, cobren un complement de formació permanent (sexennins), que s'amplia cada sis anys i ajuda a reduir la diferència.

Cal recordar que la instauració de la carrera professional per als docents és una reivindicació històrica a la qual s'ha donat resposta. La mesura es va incloure en el segon Acord Marc educatiu segellat entre el govern del Pacte de Progrés i els sindicats de la Mesa Sectorial de l'Ensenyament Pública. 

Pel que fa als professors de Secundària (A1) amb 20 anys d'experiència, la diferència en el complement de carrera professional és major. Percebran el mateix import que els mestres, 1.440 euros anuals. Ara bé, els seus homòlegs de l'Administració en rebran 12.000 per la carrera. En aquest cas, la diferència serà de 10.560 euros anuals menys.

Els sindicats, en sintonia

Davant aquestes xifres, des d'Alternativa reclamen "l'equiparació salarial de la carrera professional de tots els funcionaris, perquè, malgrat que s'ha avançat, la dels docents encara està molt per davall del que hauria de ser". Així mateix, consideren que la manca de professionals docents que s'està veient des de fa uns anys "té una de les causes en la retribució dels mestres. Si un informàtic ha de triar entre donar classes o ser informàtic d'una conselleria, si es guia pel sou, sempre triarà la segona opció. S'ha de valorar la tasca docent". L'STEI posa en valor el primer pas assolit, pero és clar. "L'Acord preveu una clàusula de revisió, que es posarà damunt la taula tantes vegades com calgui per assolir la igualtat retributiva entre tots els funcionaris de l'Administració. Actualitzar aquestes quanties és essencial per valorar la tasca docent". En la mateixa línia, la UOB considera que "l'Administració (de qualsevol color polític) s'omple la boca parlant de quant i com li importa l'educació, però el fet objectiu és que el poder adquisitiu dels funcionaris docents davalla any rere any en salaris reals, no nominals. Amb professionals mal pagats, el concepte de qualitat educativa esdevé un oxímoron, una broma de mal gust".

ANPE, per la seva banda, explica la seva intenció d'aconseguir apujar aquesta quantia i "equiparar-la amb la resta de la funció pública". "Volem recordar que som la sisena comunitat autònoma que la cobra (la carrera professional) i que hem aconseguit que aquesta sigui compatible amb l’abonament dels sexennis", afegeix el sindicat. UGT Ensenyament recorda que ha reclamat "des de l'inici de les negociacions de l'Acord" l'equiparació total entre docents i funcionaris homòlegs de l'Administració. "Per aquest motiu continuarem insistint fins que aquesta equiparació sigui una realitat per una simple raó de justícia, entre d'altres", diu el sindicat. Siau té una opinió contundent: "S’ha constatat que l’import que es paga de carrera professional als docents és del tot vergonyós". Anomenar 'carrera professional' aquest import no deixa de ser completament ridícul i insultant".

Un camí per recórrer

Cal recordar que, encara que no està definit el procediment amb què s'implantarà, l'Acord Marc també preveu un complement de carrera professional no consolidable, que reconeixerà la tasca dels coordinadors, i que es defineix de la manera següent:

Complement de nivell 2: 480 euros/any, per als docents de centres de menys de 16 unitats amb certes funcions.

Complement de nivell 1: 720 euros/any, per als docents de centres de més de 16 unitats amb certes funcions.

Per accedir-hi no es pot haver estat sancionat per faltes greus o molt greus en els quatre cursos anteriors.

Per altra banda, també s'incrementaran els complements per als integrants de l'Equip Directiu. La mesura, amb efectes previstos des de l'1 de setembre de 2024, suposarà un augment del 30% del complement de director i del 50% del de cap d'estudis, secretari i cap d'estudis adjunt. Tot plegat, vinculat a la presentació del projecte de direcció i a la seva selecció, i també a l'avaluació satisfactòria per a la renovació del projecte.

*Totes les xifres presentades són susceptibles de patir variacions, en funció del que s'estableixi en les negociacions entre els sindicats i l'Adminstració.

stats