Societat 13/06/2022

El 65% de les places públiques que estabilitzarà el Govern sortiran per concurs de mèrits

L'Executiu illenc ha aprovat aquest dilluns el decret llei per reduir la temporalitat a l'Administració pública

2 min
220203   Escola, Col·legi, CIDE, Nins, Aula   IV16

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns el Decret llei de mesures urgents per reduir la temporalitat a l'Administració pública de les Illes Balears. Amb aquesta normativa, l'Executiu illenc preveu estabilitzar devers 10.000 places públiques i reduir els contractes temporals per davall del 8%, tal com marca la llei estatal 2020/2021 per combatre la temporalitat a l'Administració pública.

Les dues vies per aconseguir una plaça de carrera seran les oposicions i el concurs de mèrits. I el pla d'estabilització aprovat per l'Executiu preveu que el 65% de places s'assignin per concurs de mèrits, mentre que l'altre 35% accediran al lloc mitjançant oposicions. Preguntada per si aquesta llei obre la porta a bona part dels interins a tenir una plaça de carrera sense fer cap prova, la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, ha dit que, "independentment del que pensam, estam complint la llei".

"No es tracta d'obrir les portes a tothom, sinó que s'avaluïn els mèrits de persones que fins ara han estat desenvolupant aquestes tasques, així que la idoneïtat l'haurem de donar per suposada", ha afegit la consellera. En aquesta línia, ha assegurat que és la fórmula que els "obliga la llei 20/21" i que es tracta d'un pla "extraordinari que no es tornarà a fer".

Per àrees, al sistema de salut s'estabilitzaran 2.509 places mitjançant oposicions i 1.605 per concurs de mèrits; en l'àmbit educatiu, 92 llocs es trauran per exàmens d'oposicions i 2.554, per mèrits; als serveis generals, 223 i 327, respectivament; quant a les places laborals, seran 24 i 181, i en el sector públic instrumental, 216 i 957.

En total, sumen 8.664 places fixes, a les quals s'han de sumar 776 places pendents d'anteriors processos als serveis generals, i devers 1.000 places més de personal docent no universitari, previstes per sortir en concurs d'oposició per cobrir les taxes de reposició dels anys 2020, 2021 i 2022. Cal recordar que, segons marca la normativa estatal, les places d'interins ocupades abans del 31 de desembre de 2020 han d'anar per oposició, mentre que les ocupades abans del 31 de desembre de 2016, van per concurs de mèrits.

Consens amb els sindicats

Garrido ha posat en valor que el decret té el suport del 91% dels sindicats. També ha remarcat que 49 municipis, 4 consells insulars i 10 ens municipals seguiran les mateixes bases del Govern. Pel que fa a les acusacions dels sindicats que s'han mostrat en desacord amb el procés, que acusen l'Executiu d'impulsar una promoció interna encoberta, la consellera ho ha negat rotundament i ha animat els interins a "no creure afirmacions que són falses" i assessorar-se correctament. "El temps ens donarà la raó. Es barema l'experiència amb un 2,5% més els mesos de feina dins la mateixa administració i categoria respecte de la plaça a la qual t'estàs presentant", ha detallat.

Es modifica la llei de coordinació de policies locals

El Decret llei incorpora una modificació de la Llei de coordinació de les policies locals de les Illes Balears que permetrà agilitzar la selecció i formació de nous agents. En concret, la modificació legislativa pretén que l'Escola Balear d'Administració Pública pugui convocar i fer les oposicions per accedir a la categoria de policia local, en els casos dels ajuntaments que els vulguin cedir les competències.

stats