Societat 05/11/2021

El 64% dels usuaris de teleassistència de Menorca viuen en soledat

Ciutadella posa en marxa un programa per detectar i actuar en persones majors soles que pateixin aïllament i siguin vulnerables

Ivan Martín
4 min
Un home passeja per Ciutadella

CiutadellaLa soledat involuntària i l’aïllament de les persones majors s’han convertit en un problema social, agreujat pels mesos de confinament, restriccions i tot el que envolta la pandèmia causada pel covid-19. Ciutadella ha fet una passa endavant amb l’objectiu de disposar d’un diagnòstic real sobre el nombre de persones afectades per aquesta situació.

Actualment, de les 1.483 persones que reben el servei de teleassistència domiciliària del Consell de Menorca, 1.070 viuen totes soles, segons dades facilitades pel Departament de Benestar Social i Família. D’altra banda, de les 764 persones que reben el servei per dependència, 375 viuen soles. És a dir, de les 2.247 persones grans que reben la teleassistència domiciliària, 1.445 viuen en soledat, el 64,3% del total.  

La consellera de Benestar Social i Família, Bàrbara Torrent, incideix en la importància d’abordar el problema des d’una perspectiva global: “Detectar aquests casos que poden passar desapercebuts pels Serveis Socials és una feina de totes les administracions, tot i que també hi juga un paper fonamental la comunitat ciutadana”. Amb referència al 64% de persones majors ateses pel Consell i que es troben en soledat i aïllament, Torrent no amaga la preocupació, però ressalta la teleassistència. “Disposar d’un servei on només pitjant un botó puguis fer una cridada d’ajuda és un avenç”, explica, i afegeix que “en el dia a dia, tots podem detectar un veí que no té cobertes les necessitats bàsiques; per aquest motiu, la iniciativa de Ciutadella ens sembla força adequada”.

‘A prop’ 

El programa ‘A Prop’ pretén estar més a prop de les persones grans que viuen totes soles i en aïllament, en situació de risc i vulnerabilitat, que perjudiquen els hàbits de la vida diària i la seva qualitat de vida. A través d’aquesta iniciativa, s’estableix una xarxa comunitària de persones a diversos barris de Ciutadella, denominades “radars”, per tal que estiguin atentes a les persones majors del seu entorn més pròxim. En el cas de detectar alguna situació que es consideri problemàtica, els radars avisaran el Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament de Ciutadella, que engegarà un protocol d’actuació. 

Així, l’equip de Serveis Socials efectuarà una visita al domicili de la persona gran que podria trobar-se en un context de soledat i aïllament. En coordinació amb les entitats socials del municipi, es decidirà com actuar, i s’activaran els recursos i els serveis d’atenció necessaris. Les persones que podrien menester l’ajut del programa són aquelles que viuen totes soles, manifesten por i inquietuds, amb manca de recursos personals i socials, amb mala alimentació o higiene, amb problemes de salut mental o deteriorament cognitiu, i també que siguin vulnerables davant estafes o robatoris.

La regidora de Serveis Socials i Geriàtric de Ciutadella, Laura Anglada, explica que el repte és donar visibilitat a una problemàtica per la qual travessen moltes persones, especialment les que no reben cap atenció per part dels Serveis Socials: “Entre tots cal identificar aquestes persones, perquè tenim eines suficients per poder ajudar-les”. Tot i que durant la pandèmia s’ha accentuat la situació personal de molts ciutadans, Anglada assegura que no és aquest el motiu pel qual s’ha posat en marxa el programa: “Fa mesos que l’estam preparant i no és conseqüència del covid-19, ja que aquesta problemàtica no és nova d’ara, simplement és una situació de persones que han quedat totes soles, sense família, i que poden patir problemes de salut, cognitius o deixadesa”.

El perfil de les persones en soledat i aïllades correspon a aquelles que cada cop passen més hores en solitari a casa seva i cada vegada surten menys al carrer perquè tenen por. Per aquest motiu, la identificació dels casos a les sortides que facin és cabdal. L’Ajuntament de Ciutadella s’ha posat en contacte amb diferents establiments, com perruqueries, supermercats i farmàcies, per fer la tasca de detecció de persones majors susceptibles de rebre ajuda. La xarxa de “radars” és essencial, segons reconeix Laura Anglada, “la gent que fa feina en aquests llocs, que són clau, coneixen les persones i pràcticament en poden fer un seguiment diari. Si veuen que la medicació no se la subministra bé, no recorda les coses o han abandonat la higiene, són aspectes que poden donar pistes”, i afegeix: “Ciutadella no deixa de ser un poble on encara hi ha una mínima relació entre veïns, sobretot al nucli antic, i això facilita la funció social d’aquesta iniciativa”. 

Projecte pilot a Sant Lluís 

El municipi de Sant Lluís ha implementat una prova pilot per impulsar un nou programa d’atenció domiciliària d’alta intensitat adreçat a persones grans. L’objectiu és, mitjançant actuacions preventives, assistencials, educatives, rehabilitadores, de suport psicosocial, domèstiques i d’atenció a les persones dependents al seu entorn familiar, preservar l’autonomia de les persones majors i oferir la possibilitat que es puguin mantenir al seu domicili i entorn habitual. 

La llista d’espera per tenir plaça a una residència a Menorca en els darrers anys sobrepassa les 300 persones. Accedir a un centre s’ha convertit en una imposició, i no en una opció per a moltes famílies. Amb aquest nou model assistencial es pretén oferir alternatives i apostar per l’atenció domiciliària. Cada plaça residencial té un cost mensual de 2.000 euros, més la càrrega de gestió que comporta. Amb la implementació d’aquest nou servei es volen optimitzar els recursos, permetent oferir més serveis per millorar la qualitat de vida de l’usuari i sense renunciar a la seva llar, proporcionant un tracte digne en tots els àmbits de la seva vida personal, familiar i social.

stats