Societat 09/05/2023

Gairebé el 60% dels joves considera que vapejar està de moda perquè ho fan els 'influencers'

Un estudi de l'AECC alerta que, entre aquest col·lectiu, el 44% de les persones pensa que fumar "els fa més interessants"

1 min
Una dona vapeja amb un cigarret electrònic.

PalmaUn 57% dels joves pensen que vapejar està de moda perquè ho fan molt els influencers o streamers, un fet que deriva que més persones acabin fent aquesta activitat, nociva per a la salut. Així ho constata la investigació Influència de les plataformes de Video On Demand (VOD) i Mitjans Socials en l'exposició al tabac i noves formes de fumar: una enquesta a la població jove espanyola, elaborat per l'Observatori de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

Davant aquesta realitat, Marc Martínez, un jove palmesà de 18 anys, considera que "el fet que els influencers o streamers vapegin, especialment en la gent més fanatitzada a les xarxes, pot derivar en un inici del consum". En aquest sentit, ell explica que vapeja. "Crec que, dins els perjudicis que suposa, és lleugerament menys nociu que el tabac convencional". En el seu cas, diu que va començar a vapejar "de manera molt progressiva, amb el grup d'amics", perquè es volien reflectir en la figura d'un streamer (del qual prefereix no dir el nom), però que té més de 12 milions de seguidors a YouTube i 17,7 a Instagram. Per tant, amb una capacitat d'arribar a molta audiència potencial en poc temps.

L'estudi de l'AECC també extreu que, malgrat tota la tasca que s'ha fet per prevenir el consum de tabac entre els més joves, el 44,8% encara pensa que el fet de fumar els fa més interessants, i el 36,5% creu que els ajuda a l'hora de fer amics o de lligar. Altres indicadors que preocupen a l'AECC són que el 44,8% dels enquestats pensa que fumar els pot ajudar a superar situacions psicològiques complicades i el 51,4% opina que deixar de vapejar és més senzill que deixar de fumar.

stats