Societat 09/10/2023

El 60% de les cases en zona inundable de Sant Llorenç encara no s'han esbucat

L’Ajuntament reconeix que els tràmits d'expropiacio són lents i que han de menester l’ajuda del Govern

Sebastià Vanrell
2 min
El batle de Sant Llorenç, Jaume Soler

Sant LlorençCinc anys després de la tragèdia, el procés administratiu per mirar de netejar prest d'habitatges la zona inundable del nucli de Sant Llorenç va molt més lent del previst. A això s’hi ha d’afegir la resistència de certs veïns a abandonar ca seva a preu d’expropiació o commutar-la per un altre immoble.

L’actual batle de Sant Llorenç, Jaume Soler (PP) es mostra esperançat amb la passa feta fa uns dies pel Consell de Mallorca de reformar la variant conflictiva devora el llit de la torrentera, però amb la preocupació perquè encara en són moltes les qüestions a corregir. “L'Ajuntament no ha deixat de treballar en aquest sentit, intentant millorar la seguretat del poble a través de distintes accions que puguin reduir els riscos”, explica. “És clar que encara queda feina i projectes per fer”.

“Queden immobles per expropiar o adquirir, però ens trobam amb el problema que no tots els propetaris volen sortir del que és casa seva, alguns per qüestions sentimentals i altres econòmiques, perquè tampoc tenen els recursos per cercar un nou habitatge. Hi ha veïns d'edat avançada que estan a gust allà...”, diu Soler, que recorda que el Consistori “continua comprant solars per deixar lliure la major part possible de la zona inundable a prop del torrent. Ja hem adquirit entre un 30% i un 40% dels solars previstos i d'altres estan en fase d'expropiació”.

I és que la cosa es complica si és la Sala qui s’ha de posar al front. “És complex perquè o es fa a través del Govern i amb caràcter d'urgència o l'Ajuntament ho té difícil, ja que requereix una modificació de les Normes Subsidiàries i en molts casos això vol dir entrar en un procés que pot trigar dos anys bons”.

Demanat per la demora del projecte de la nova variant i quins seran els temps que el Consell seguirà a partir d’aquests moments, Soler recorda que “al final els terrenys de la variant eren tous i per això Recursos Hídrics posava problemes amb el projecte inicial, que s’ha hagut de canviar una mica. De totes maneres, crec que hi va haver deixadesa per part dels anteriors Govern i Consell... aquestes no haurien de ser qüestions de colors polítics”. “La variant era un dels punts més crítics i que durant molts anys semblava que havia quedat enquistat. Estam força contents amb la solució i molt més tranquils”.

Ara fa cinc anys, el capvespre del 9 d’octubre de 2018, una barrumbada va deixar 13 víctimes mortals i molts mals materials a Sant Llorenç i Son Carrió. El torrent del poble no va poder assimilar la glopada. Ara, cada 365 dies (o quan el cel avisa) el poble torna a pensar-hi: “El record com un dia complicat, molt caòtic... és com si no t'ho creguessis i estiguessis en un altre lloc. Cada any per aquestes dates em venen imatges que no són fàcils de recordar. Afortunadament, ni la meva família ni jo en resultàrem afectats perquè l'aigua no va arribar a la nostra zona, però cal fer alguna cosa perquè això no pugui tornar a succeir”.

Està previst que abans de Nadal ja hi hagi una empresa adjudicatària de les obres de la variant i després comencin 12 mesos de feina. “Així que jo calcul que el 2025 estaran a punt”, augura Soler.

stats