Referèndum

El 53% dels espanyols volen una república

Una enquesta d'Electomanía assenyala que la distància entre republicans i monàrquics s'eixampla fins a 9 punts

2 min
Joan Carles I i felip VI en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa crisi de la monarquia espanyola no s'atura. L'última enquesta sobre el tema del portal Electomanía evidencia que la imatge dels monarques no millora i ja són 10 punts d'avantatge els que hi ha entre republicans i monàrquics: el 53% dels espanyols preferien una República mentre que el 44% defensen l'actual règim. No hi ha cap referèndum a la vista i difícilment n'hi haurà si les xifres continuen amb aquesta tendència de desprestigi, que no s'ha tallat tot i que la Casa Reial repudiés Joan Carles I pels seus escàndols financers. La fugida del rei emèrit va marcar el percentatge mínim de suport a la monarquia, que es va anar recuperant durant uns mesos, tot i que ara torna a estar en xifres baixes.

Les enquestes que encarreguen les companyies demoscòpiques o alguns mitjans són l'única manera de saber com la societat valora la prefectura de l'Estat, un cop el Centre d'Investigacions Sociològiques se'n va desmarcar, a partir de l'abril del 2015. Des de llavors, s'ha deixat de demanar l'opinió dels espanyols sobre la monarquia –ja no es demanava el posicionament en un referèndum–, qüestió que el president de l'organisme, José Félix Tezanos, ha justificat assegurant que "el CIS no està per preguntar per problemes que no interessen als espanyols". En canvi, el CEO sí que ha continuat preguntant sobre la monarquia, que s'ha endut suspensos estrepitosos –un 1,7 de nota mitjana en el darrer baròmetre– i un 74% dels catalans han respost que volen una república, en la primera onada d'enguany.

Gràfic de l'enquesta

Si s'analitza l'enquesta per territoris, Catalunya, el País Basc i Navarra tornen a ser els més nítidament republicans, segons el sondeig, amb més d'un 70% de suport. En canvi, a tot l'interior d'Espanya predomina el sentiment monàrquic, fins i tot a Madrid, amb un 53% de suport. Al País Valencià també té més adeptes la idea monàrquica, amb un 50% de suport, mentre que a les Illes Balears preval el republicanisme, amb un 51,6%.

Per partits, hi ha una clara divisió entre dreta i esquerra. El PP és el partit amb més votants monàrquics (87,5%), seguit per Vox (82,3%), si bé en les seves files tenen entre un 11% i 15% de republicans respectivament. En canvi, el PSOE té un 89,2% de republicans i només un 8,5% de monàrquics, segons Electomania, mentre que entre els independentistes i nacionalistes, juntament amb Sumar, el percentatge favorable a la república és superior al 94%, també al PNB. Aquesta enquesta s'ha realitzat amb una mostra de 5.213 persones amb dret a vot, consultades entre el 26 de juliol i el 4 d'agost.

Què passaria si algun dia hi ha un referèndum entre monarquia i república a l'Estat? Quan presidia el govern espanyol en l'inici de la Transició, Adolfo Suárez s'ho va arribar a plantejar, però ho va descartar. Anys després en donaria detalls quan pensava que no l'estaven gravant a Antena 3. No va convocar el referèndum perquè en els sondejos que havia encarregat el seu executiu guanyava l'aposta republicana. En aquest sentit, recentment un grup de veïns de la localitat mallorquina d'Esporles van demanar al Defensor del Poble que l'executiu estatal publiqués les enquestes de les quals parlava Suárez, però aquest òrgan, presidit pel socialista Ángel Gabilondo, va rebutjar la petició. En la resposta, tramesa el 20 de juliol, el Defensor del Poble va argumentar que no té competències per reclamar que es facin públiques.

stats