Societat 31/10/2023

Quatre de cada deu adults de les Balears van patir assetjament escolar

El 12,5% dels afectats va tenir ideacions suïcides

ARA Balears
3 min
Els infants i joves que pateixen assetjament pateixen símptomes depressius.

PalmaQuatre de cada deu adults de les Balears asseguren haver patit assetjament escolar, segons un estudi elaborat per Totto i Educar és Tot. Així ho constata el quart Estudi sobre la percepció del bullying a la societat espanyola, que també recull que el 37,5% dels que van sofrir assetjament afirmen que els ha marcat per a tota la vida, i el 12,5% expressen que van pensar en el suïcidi.

L'estudi indica que el 25% dels adults que van sofrir assetjament són, com a conseqüència dels fets, més introvertits. Un 13% van patir ansietat i l'1%, depressió. Per altra banda, un 13% dels afectats afirmen que el fet de sofrir assetjament escolar els ha fet més forts. Pel que fa als nins i joves d'entre 5 i 18 anys de l'Arxipèlag, un 7% diuen que pateixen assetjament, per davall de la mitjana estatal. que se situa en el 23%. L'informe també revela que el 100% dels estudiants víctimes d'assetjament no senten suport de la institució educativa.

A Espanya, l'estudi indica que el 23% dels nins i joves sofreix bullying. A més, quatre de cada deu dels adults enquestats asseguren haver sofert bullying durant la seva etapa escolar. D'aquestes víctimes, el 92% asseguren que aquesta situació ha tingut conseqüències en la seva vida posterior. De fet, un 20% dels enquestats diuen que l'experiència els ha marcat per sempre; un 38%, que ha danyat la seva autoestima; un 32%, que ara són més introvertits; un 17% van patir ansietat, i un 11%, depressió.

Només un 14% van anar al psicòleg

El 50% dels adults que reconeixen haver patit assetjament escolar no ho van explicar a ningú. No obstant això, en l'actualitat, el 52% dels nins enquestats afirmen que, si en els seus col·legis hi ha casos d'assetjament escolar, se solucionen ràpidament. L'estudi també revela un augment del ciberassetjament, d'un 10% a un 16% entre 2022 i 2023. Aquest increment coincideix amb la popularització de l'ús de la intel·ligència artificial de codi obert, que permet la creació d'imatges, vídeos i àudios que suplanten la identitat de la persona.

D'entre les víctimes, un 70% diuen haver sofert assetjament psicològic; un 46%, assetjament verbal; un 39% van ser víctimes d'assetjament social, principalment a través de l'exclusió, i un 26% van rebre agressions físiques. Les maneres d'enfrontar-se a la situació van ser diverses. Principalment, l'assetjament va finalitzar a poc a poc (73% dels casos). El 52% dels afectats reconeixen que no van saber com afrontar-lo; un 46% van arribar a enfrontar-se als assetjadors; un 42% van explicar els fets a casa, i un 33% diuen que els seus amics el van ajudar a fer-hi front. Només el 14% van acudir al psicòleg o ho va denunciar i fins a un 13% van haver de canviar de centre, i un 9%, fins i tot, de barri.

Gairebé sis de cada deu espanyols adults recorden situacions d'assetjament durant la seva etapa escolar. Avui, el 38% dels pares amb fills en edat escolar afirmen tenir constància d'alguna situació d'assetjament escolar en el centre educatiu. D'altra banda, l'estudi assenyala que un 16% dels nins han rebut insults o crítiques a través de les xarxes socials, i un 19% han estat víctima de burles a les xarxes. Respecte dels assetjadors, un 13% dels alumnes admeten haver-se burlat d'algun company en l'entorn virtual.

El 77% dels pares creuen que els centres oculten els casos

Un 19% dels enquestats no consideren que insultar una persona públicament per Internet sigui ciberassetjament i el mateix percentatge de menors no creu que publicar o distribuir fotos o vídeos d'una persona per Internet sense el seu consentiment es consideri ciberassetjament. És més, un 9% dels nins enquestats admeten que ho han fet.

La recerca també recorda que els estudiants espanyols passen a l'any més de 175 dies a l'escola. En molts casos, els nins passen més temps en el seu entorn acadèmic que a casa. Ara bé, és un espai hostil per a molts, ja que el 59% dels estudiants coneixen casos de bullying que han ocorregut a l'escola. En aquest context, els alumnes espanyols que són víctimes d'assetjament escolar confessen no sentir-se protegits pels seus professors ni pel col·legi, i tampoc confien en els seus companys de classe. La falta de suport per part de la comunitat educativa es converteix, segons l'informe, en una de les principals barreres amb què es troben.

En concret, cinc de cada deu nins senten que no poden tenir el suport dels seus professors a l'hora de parlar sobre l'assetjament que sofreix; el 77% dels pares creuen que els centres educatius solen ocultar els casos d'assetjament per evitar que se'n tingui una imatge negativa. El 55% dels professors coincideixen amb aquesta afirmació.

stats