370 negocis tancats el 2024 i una previsió pitjor per al 2025
L’increment de costos salarials i la manca de relleu provoquen baixada de barreres
PalmaEl 2024 no va ser un gran any per a la patronal de bars, cafeteries i restaurants, amb el tancament de 370 establiments a Mallorca. “Però ni de molt havíem experimentat la baixada d’enguany”, remarca Juanmi Ferrer, de CAEB Mallorca. “Hi intervenen molts factors: jubilacions de petits negocis que ningú no vol continuar, pujades de costos i renovacions de lloguer que t’obliguen a replantejar-te el futur. Tot plegat retrata que els marges són ridículs per a la majoria. Si no, no tancarien tantes empreses”, apunta.
Les previsions per al 2025 no són millors. “Ens acostarem als 500 tancaments”, confirma Ferrer. El sector havia crescut exponencialment, amb prop de 14.000 establiments oberts a Mallorca. “És clar que el mercat està corregint una mica l’excés d’oferta. Però no hem de perdre de vista que parlam de microempreses, sovint d’una família i dos empleats que aguanten estoicament i heroicament les pujades de costos, uns horaris infernals i la manca de rendibilitat”, etziba Ferrer.
A Eivissa i Formentera –segons les dades que va presentar en el seu moment la Pimeef– el 2024 també es va registrar un descens de la facturació d’un 20% respecte del 2023. Segons les previsions d’enguany, la realitat no millorarà. AMenorca, el president de l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants, Antoni Sansaloni, també qualifica la temporada de molt negativa. Segons Sansaloni “els turistes que arriben a l’illa tenen menor poder adquisitiu, gasten menys i surten menys a menjar fora aquest estiu en comparació amb anys anteriors”.
Segons la patronal menorquina, el mal també ve d’enrere. L’estiu del 2024, més de la meitat dels bars, cafeteries i restaurants de Menorca havien experimentat un descens en la seva facturació. Un dels motius va ser una temporada curta, “amb menys dies de pernoctació i menor despesa mitjana, malgrat l’abundància de visitants”.
Falta de personal i nou conveni
A Menorca i les Pitiüses es repeteix el problema de la falta de personal qualificat que hi ha a Mallorca. Les patronals coincideixen a assenyalar aquest element com un factor limitant, ja que impedeix en alguns casos estendre els serveis de migdia i vespre, i es redueix la facturació.
Per tot plegat, els empresaris de la restauració s’han unit en el seu rebuig al conveni d’hostaleria. “Ens obliga a apujar els salaris per damunt de les nostres possibilitats –un 13,5% en tres anys. Nosaltres no tenim ni la recaptació ni els recursos de les empreses hoteleres, que poden jugar més amb el personal, canviar-lo de lloc i fer altres estratègies per incorporar costos”, lamenta Juanmi Ferrer.
En molts casos, asseguren les patronals de Menorca i les Pitiüses, s’hauran de reduir plantilles o limitar l’activitat si s’aplica el conveni. En aquest sentit, Ferrer considera que “en un moment en el qual hem de fer front a una major especialització i augment de la qualitat, ens cau un nou sobrecost a sobre. No podem seguir aquest ritme”, conclou.u