Diada de Mallorca
Societat 13/03/2024

25 batles es posicionen a favor de celebrar la Diada de Mallorca el 31 de desembre

L'OCB insta el Consell de Mallorca ha mantenir la festivitat "històrica", que té el suport de 100 historiadors

ARA Balears
2 min
L'OCB ha registrat més de 2.000 signatures ciutadanes

PalmaUn total de 25 batles de Mallorca han donat suport al manifest impulsat per l'OCB per demanar al Consell que no substitueixi la "data històrica" de celebració de la Diada per una data que recorda un fet "irrellevant", el 12 de setembre, i que "no té tradició ni arrelament". Així, el posicionament d'aquests batles se suma al pronunciament que feren 100 historiadors, a més de milers de signatures ciutadanes que es registraren aquest passat dimarts a la institució insular.

Segons ha destacat el president de l’entitat, Antoni Llabrés, "tenint en compte l’oposició que ha provocat aquesta decisió del Consell de Mallorca, l’OCB insisteix a demanar al president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, que reconsideri la seva posició i la del seu partit (PP) i que no es deixi arrossegar pels deliris d’un partit antimallorquí d’extrema dreta que només cerca destruir la identitat dels mallorquins".

Així, els batles dels municipis que han signat el manifest, de tots els colors polítics, excepte del PP, i de candidatures independents, són: Algaida, Ariany, Artà, Banyalbufar, Búger, Campanet, Consell, Costitx, Deià, Esporles, Fornalutx, Inca, Lloret, Lloseta, Llubí, Manacor, Montuïri, Pollença, Porreres, Puigpunyent, sa Pobla, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Maria i Sencelles. Per aquest motiu, l'entitat considera que "la presència d'un nombre tan plural de batles d'arreu de l'illa demostra com es tracta d'una diada de tots els mallorquins i amb què s'identifica també la Part Forana".

L’OCB recorda que la decisió de canviar la data de celebració de la Diada de Mallorca ha estat rebutjada per tota l’oposició política al Consell, per bona part dels batles de Mallorca i pels especialistes en la matèria, que consideren que el 31 de desembre és la data històrica que, des del segle XIII, les institucions han commemorat com a fet fundacional de Mallorca, fruit de la conquesta de l’any 1229 per part de Jaume I. Així mateix, els historiadors manifestaren que el 31 de desembre representa la voluntat de continuïtat amb la identitat històrica, cultural i lingüística que va representar el Regne de Mallorca, "que és la diada amb la qual s’identifiquen la majoria de ciutadans, personalitats rellevants i organitzacions de la nostra història passada i present", han dit.

Per tot, i tenint en compte que l’oposició que ha provocat l'aprovació inicial del canvi de data de la Diada per part del Consell de Mallorca, l’OCB ha demanat al seu president, Llorenç Galmés, que reconsideri la seva posició i la del seu partit (PP) i en el ple d'aquest dijous, en què s'ha de debatre l'aprovació definitiva d'aquest acord, rectifiqui i mantingui el 31 de desembre com a Diada de Mallorca.

stats