Societat 14/09/2022

Uns 20 cotxes, 10 barques i 60 tones de fibrociment: netejar Son Güells costarà un milió d’euros

L’Ajuntament de Palma començarà a llevar les 15.000 tones de residus del solar el proper dimecres 21 de setembre

2 min
Un agent de la Guàrdia Civil dins l'abocador il·legal de Son Güells.

PalmaUn any després de rebre l'ordre judicial que instava l'Ajuntament a fer net l'abocador il·legal de Son Güells, Cort finalment ha acordat que la neteja començarà el proper dimecres 21 de setembre, segons ha comunicat el regidor de Medi Ambient, Ramon Perpinyà. En total, l'empresa contractada ad hoc haurà de retirar unes 15.000 tones de residus, xifra que inclou 60 tones de fibrociment, 20 vehicles, 10 embarcacions, 25 electrodomèstics, una cinquantena de bombones d'heli, d'oxigen i més de 80 bidons, entre altres materials.

L'edil ha puntualitzat que Cort "va rebre l'octubre de l'any passat una interlocutòria del jutge que deia que ho havia de fer net, però no deixava clar que es poguessin repercutir els costos". Per això, els serveis jurídics municipals van demanar un aclariment. "Aquesta nova interlocutòria ha arribat a principi de setembre i, a partir d'aquí, hem seguit el procediment", ha afegit. Així, la junta de govern de Cort ha aprovat aquest dimecres declarar d'emergència, licitar i adjudicar els serveis per complir el requeriment judicial del jutjat d'Instrucció número 4.

Cort en reclamarà les despeses

Ara bé, Perpinyà ja ha avançat que l'Ajuntament reclamarà les despeses de la neteja a la propietat del terreny, que "fa bastants anys que s'ha utilitzat de manera il·legal". En concret, "el servei de recollida de residus s'ha adjudicat per 383.000 euros i el tractament, per 762.000 euros", que s'abonaran a TIRME i Mac Insular, respectivament. Cal recordar que l'àrea de Medi Ambient té un expedient obert per l'abocament de residus en aquest solar de 27.500 metres quadrats, situat a Son Güells i que, a requeriment del Seprona, es va obrir una causa al jutjat d'Instrucció.

Davant els riscos de contaminació que comporta aquesta acumulació de residus, per la generació i filtració de lixiviats, la proximitat al torrent de na Bàrbara i el risc d'incendis, el jutjat va instar l'Ajuntament de Palma a fer la neteja per la via d'emergència. Prèviament, l'Ajuntament de Palma ja havia procedit al tancament del solar el desembre de 2021, per evitar nous abocaments i aquest mes d'agost Emaya ha completat les tasques de desbrossament, imprescindibles per facilitar la neteja i retirada dels residus.

stats