Societat 03/01/2022

Un 16% dels aliments adquirits per contracte públic hauran de seguir criteris mediambientals

El Govern estableix, per primera vegada, que una part dels aliments obtinguts per contractes de subministrament agrari hauran de ser de producció ecològica, de temporada i procedents de la venda directa

ARA Balears
2 min
Canvi climàtic,                          canvi alimentari

PalmaLa consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha anunciat aquest dilluns en la roda de premsa posterior al Consell de Govern que l'Executiu autonòmic inclourà, per primera vegada, clàusules mediambientals i alimentàries en la contractació pública i que, a més, ampliarà les de caràcter social. Amb els nous criteris, el Govern pretén garantir que almenys un 16% dels aliments comprats per contractes de subministrament agrari siguin de producció ecològica, de temporada i procedents de venda directa.

Pel que fa a l'àmbit social, l'Executiu ha establert ampliar al 10% la reserva de contractes per als centres especials d'ocupació d'iniciativa social i les empreses d'inserció. Entre les principals novetats, destaquen el fet que s'incrementa del 3% al 10% la reserva de contractes per als centres especials d'ocupació d'iniciativa social i les empreses d'inserció.

També estableix un procediment per calcular l'import mínim que cada òrgan de contractació hi ha de reservar anualment i un sistema per al control del compliment del percentatge de reserva. Cal tenir en compte que el 10% també serà computable respecte dels contractes que es duguin a terme en el marc de programes d'ocupació protegida. Això a condició que el percentatge de treballadors o treballadores amb discapacitat o en situació d'exclusió social dels centres especials d'ocupació, de les empreses d'inserció o dels programes d'ocupació protegida sigui el previst en la normativa i, en tot cas, no inferior al 30%.

Modificació de l'acord del 2016

Aquest acord modifica l'acord relatiu a les clàusules socials adoptat pel Consell de Govern l'any 2016. Hi han participat les conselleries de Medi Ambient i Territori; de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica; d'Afers Socials i Esports; de Model Econòmic, Turisme i Treball, i d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

A més, ha explicat Sánchez, té el suport dels agents socials i econòmics més afectats, com les organitzacions empresarials CAEB i PIMEB i les entitats del tercer sector social i l'EAPN-Illes Balears - Xarxa per la Inclusió Social. D'aquesta manera, el Govern dona resposta al Pacte per a la Inclusió Social, signat per tots els partits amb representació parlamentària i l'EAPN-Illes Balears - Xarxa per la Inclusió Social.

En aquest sentit, s'entén per clàusules socials i laborals les relacionades amb política sociolaboral, la inclusió laboral de persones desfavorides en el mercat laboral, la igualtat entre dones i homes, la millora i la promoció de la seguretat o la salut i el benestar laboral. Pel que fa a les clàusules mediambientals, el Govern apunta que tenen a veure amb qüestions de política ambiental i energètica, com ara la política de prevenció de la generació i la perillositat dels residus, de reducció d'emissions, d'increment de l'eficiència energètica, de promoció de la mobilitat sostenible o d'estalvi d'aigua.

stats