20 casos més de coronavirus fan pujar a 112 el total de les Balears

La Conselleria també ha informat que hi ha 14 sanitaris que han donat positiu a les proves i que la setmana que ve arribaran kits de detecció ràpida

A les Illes Balears ja hi ha més de 100 casos de coronavirus. El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest dimecres que a les Balears s'han detectat 20 casos més de Covid-19 les darreres 24 hores. Aquests nous infectats fan pujar a 112 el total de les Balears. Tot i aquest augment, les Illes continuen sent la segona comunitat amb menys casos, després de Cantàbria. La Conselleria de Salut també ha informat que hi ha 14 sanitaris que han donat positiu a les proves de Covid-19 i que la setmana vinent preveu tenir els kits per detectar el coronavirus ràpidament.

Sembla que la majoria del nous casos han estat detectats a Mallorca, segons s'afirma des de la Conselleria. 9 dels 20 nous casos han ingressat a Son Espases, on actualment hi ha 27 persones amb la malaltia, mentre que ahir dimarts eren 18. La majoria són a planta i només una es manté a l'UCI; a Son Llàtzer i a Inca es mantenen les xifres, amb 15 persones amb la Covid-19 i 3, respectivament. A Eivissa no hi ha hagut canvis: a Can Misses hi ha 10 persones amb coronavirus (4 ingressades i 6 ateses a domicili). En canvi, el Mateu Orfila ha passat dels 3 pacients d'ahir dimarts a 4, un dels quals és a l'UCI.

Francesc Albertí, portaveu del comitè d'alerta del coronavirus, ha assegurat que estan a l'espera de rebre un "test ràpid i fàcil per permetre fer proves a malalts amb simpotomalogia respiratòria lleu". Albertí assegura que s'està provant per part del Ministeri i que en dos o tres dies hi haurà més informació al respecte. Confia que la setmana vinent Balears pugui disposar d'aquestes proves, que permetrien detectar el virus en molta més població, inclosos els que estan aïllats a domicili o col·lectius vulnerables. Admet que el fet de disposar d'aquest test incrementaria la xifra de casos, però que "serien lleus".

Protecció

La Conselleria s'està plantejant suspendre les jornades reduïdes dels professionals sanitaris. D'altra banda, ha assenyalat que és important que, com a col·lectiu, es protegeixin especialment i que, en tot cas, si hi ha dubtes, es facin les proves per saber si tenen el virus o no. 

El contagi de 14 professionals no ha causat cap inconvenient en el funcionament de Primària ni als hospitals, segons Albertí, qui també ha assegurat que els professionals sanitaris i no sanitaris que fan feina en el món sociosanitari tenen "un pla de protecció i material per aplicar-lo".

En relació amb la preocupació existent per la manca de material, Albertí ha assegurat que hi ha el material suficient "però l'hem d'administrar amb cura". Ha explicat que el Ministeri fa les comandes i el reparteix i que actualment es troben a l'espera de rebre'n més. També ha recordat que el col·lectiu xinès va donar un milió de màscares.

Dels 112 casos detectats a les Illes, quatre es troben a l'UCI.  Dos dels pacients són persones amb més de 80 anys amb pluripatologia, la tercera és una persona ingressada a Son Espases amb patologia greu i l'altre és l'home de Madrid que va anar de viatge a Menorca amb l'Imserso, que es troba a l'UCI del Mateu Orfila, estabilitzat però greu. A més, quatre persones ja se n'han recuperat i han rebut l'alta. 

Recordem que aquest dimarts es va confirmar la segona persona morta a Mallorca amb coronavirus. Es tracta d'un home d'uns 60 anys que va ingressar aquest cap de setmana passat a l'hospital de Son Espases amb un càncer en estat molt avançat, fet pel qual patia una situació de salut complicada des que va entrar a l'hospital.

 

Aquestes han estat les dades actualitzades que ha donat aquest dimecres el director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón. Durant la compareixença ha informat de les novetats respecte del contagi de coronavirus al conjunt de l'Estat i ha situat en  13.716 les persones infectades –un 18% més que ahir– i les víctimes, en 558. De tots els afectats, 774 es troben ingressats en estat greu a unitats de cures intensives i el 42%, a l'hospital.

Arreu del món estan a punt de superar-se els 200.000 casos segons el recompte de la Universitat Johns Hopkins, i el virus ja ha arribat a 155 països. 82.000 malalts ja s'han recuperat i gairebé s'ha arribat als 8.000 morts. Espanya és el tercer país fora de la Xina amb més casos confirmats, després d'Itàlia i l'Iran. 

 

Què podem aprendre de la grip espanyola del 1918?

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF