Societat 02/02/2023

Les 10 botigues de roba de segona mà de Palma per reciclar l'armari

El fenomen del 'vintage' i la roba usada s'estén a Ciutat, on destaquen dos perfils de clients: els que compren per moda i sostenibilitat, i els que ho fan per necessitat

4 min
Deixalles té dues tendes amb roba de segona mà a Palma.

PalmaL'emergència climàtica fa estona que pica a la nostra porta, inclosa la de l'armari. Segons l'ONU, la indústria de la moda és la segona més contaminant del món. I dades com les que revela Neus Soler, professora d'Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, demostren per què. "Actualment, comprem, de mitjana, un 60% més de roba que fa una dècada, i la llencem després d'haver-la fet servir una mitjana de només deu vegades. Per tant, el model és totalment insostenible i hem de buscar opcions que allarguin la vida dels productes i fomentin l'economia circular", alerta l'experta.

Per fer front a xifres com aquestes, una de les opcions més accessibles és la roba de segona mà. A Palma existeixen multitud de botigues que cerquen donar un segon ús a la roba: des de les que aposten per l'estil vintage i comercialitzen peces de marques exclusives fins a les que prioritzen els preus competitius, amb una oferta per a tots els públics.

Mapa de les 10 tendes

Aquí teniu 10 botigues que permeten renovar l'armari de manera més sostenible:

1.
Quint

Carrer Uetam, 18

Carrer Blanquerna, 48


Quint

Quint va obrir la primera botiga el 2011, al carrer Blanquerna, i arran de l'èxit que varen obtenir varen decidir obrir-ne una altra al carrer Uetam, també a Palma. Així ho expliquen fonts de la mateixa botiga: “Cada any incrementam les vendes, des de fa una dècada”, declaren. En el seu cas, mesclen “roba actual, de marca, amb roba vintage”. D’aquesta manera, es permeten tenir un ventall de preus més ampli. “Van des dels cinc euros als deu, encara que la mitjana està en 15”, indiquen. 

2.
Seattle Vintage Store

Carrer de Sant Elies, 4A

Seattle

El cas de Seattle Vintage Store és particular. La seva curosa selecció de les peces, la decoració del local, la ubicació i el boca-orella entre la clientela, majoritàriament jove, ha fet que sigui un dels locals de roba de segona mà més coneguts de Palma. La seva senya d'identitat és l'estil nord-americà, que impregna tot el que fan i venen: hi abunden les peces tie-dye, els banyadors surfers i les camisetes de grups estrella dels Estats Units. De fet, aquesta botiga –ubicada al carrer Sant Elies, al costat del carrer dels Oms– té un dels repertoris més extensos de calçons Levi's de segona mà, de tots els colors i talles, que et tallen a mida al mateix local.

3.
Unico Vintage Store

Carrer de la Costa de la Pols, 16

Unico

Unico VIntage Store ha aconseguit destacar d'entre la resta de botigues de segona mà a mesura que s'han especialitzat en determinades marques. Així, qualsevol que vagi a la recerca de peces vintage Adidas o Patagonia encertarà en aquest local, situat a la costa de la Pols. Això fa que en el seu cas els preus siguin més elevats. A banda de la roba, Unico ha apostat pels accessoris de segona mà de marques de luxe, com ara Gucci, Fendi i Balenciaga.

4.
Sa Bixicleta

Carrer de Francesc Fiol i Juan, 4

Sa Bixicleta

"De tot i molt en primera i segona mà!". Així defineix la seva oferta Sa Bixicleta, situada molt a prop de l'Escorxador i que destaca pels preus populars. Molt sovint és possible trobar peces a 1, 3 i 5 euros. La seva oferta és de les més variades de les botigues de segona mà, atès que tenen a la venda des de jaquetes de marques esportives fins a bruses de flors estil anys 60, passant per abrics de pell i jerseis de llana.

5.
Botigues Deixalles

Carrer de Pasqual Ribot, 1

Carrer de Blanquerna, 6a

Deixalles

A les botigues de Deixalles perceben com "un bombàs" l'èxit dels comerços de segona mà, sobretot entre gent jove. Segons una dependenta del local ubicat al carrer Blanquerna, entre la clientela hi troben principalment dos perfils: les persones que hi entren atretes per la moda de segona mà, que arriba des de països com el Regne Unit, i les que ho fan per necessitat. "La gent no es pot permetre pagar 20 euros per uns calçons i aquí els troba per 4 o 5 euros, i pràcticament nous", declara la treballadora. A banda d'això, subratlla la "consciència ecològica" que comença a percebre entre les persones que compren a la botiga. Com a dada per promoure aquesta preocupació, explica que només en un dia, a Palma, Deixalles recull fins a "cinc gàbies de roba plenes fins a dalt".

6.
Villalonga Vintage

Carrer de Jafuda Cresques, 15 baixos

Villalonga

Villalonga's Vintage és un petit espai situat molt a prop del carrer Arxiduc de Palma amb una selecció de peces més discreta, però triada al detall. En aquests moments tenen un descompte del 20% per rebaixes, que s'aplica tant a roba com a accessoris o sabates. Una de les seves apostes en calçat són les botes estil cowboy, de pell, mentre que entre les bosses tenen una oferta important de senalles de vímet.

7.
Secondhand First Brand

Carrer del Baró de Santa Maria del Sepulcre, 10

Secondhand Firsrt Brand

"La nostra botiga és completament diferent. Tenim moltes coses de segona mà, però noves, i d'alta qualitat, de marques com ara Valentino, Chanel i Hermès", explica la propietària de Secondhand First Brand. El seu concepte de negoci de segona mà s'adreça més aviat a una clientela amb un poder adquisitiu més elevat, que vol comprar peces de luxe, però a preus més baixos. En aquest cas, conta la responsable, "la majoria de coses provenen d'amigues que venen de Mònaco", per això la qualitat és tan elevada.

8.
Botigues Càritas

Carrer del Capiscolat,4

Carrer de Sant Felip Neri, 1

Càritas

Les botigues de segona de mà de Càritas tenen un model molt semblant a les de Deixalles, atès que comprant-hi col·labores amb un negoci de caire social. A més, ofereix l'opció de desfer-se de la roba que ja no s'usa. El projecte Eines x Inserció promou el desenvolupament sostenible i la inserció sociolaboral de persones en risc d'exclusió social mitjançant la recollida, recuperació i reciclatge de roba.

9.
Associació Somnis Reciclats

Carrer de Font i Monteros, 4

Somnis Reciclats

Somnis Reciclats és una botiga de segona mà a l'ús, on submergir-se amb paciència per trobar alguna joia. Alhora, igual que en el cas de Càritas i Deixalles, permet donar suport a una associació sense ànim de lucre. Pel que fa a l'oferta, és difícil superar els seus preus, que són molt assequibles, mentre que la roba que comercialitzen és variada i abasta totes les edats.

10.
Tot Vintage 16

Carrer de Ramon Llull, 16A

Tot Vintage 16

En l'extrem més purista del vintage es troba Tot Vintage 16, amb peces dels anys 70, 80 i 90. Caçadores moteres, bombers, camises hawaianes i texans de tota mena formen part del repertori d'aquesta botiga, ubicada davant l'Arxiu del Regne, al carrer Ramon Llull de Palma.

stats