Salut i nutrició 15/02/2018

Sanitat i les autonomies desaconsellen els cigars electrònics i el tabac sense combustió

Els productes de tabac per escalfament, segons la Comissió de Salut Pública, "generen un aerosol que conté una proporció de nicotina igual o superior que els cigarrets amb combustió"

Ara Balears
2 min
Es duplica el nombre de grups per deixar de fumar

PalmaEl Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han recomanat als ciutadans no consumir dispositius susceptibles d'alliberament de nicotina (cigarrets electrònics), ni productes de tabac per escalfament (sense combustió) perquè impliquen riscos per a la salut.

En concret, han estat els membres de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del sistema sanitari en la seva última reunió els que han advertit d'aquests riscos i, per tant, han aconsellat no consumir cap d'aquests productes.

"S'han trobat substàncies cancerígenes en els líquids i el vapor dels cigarrets electrònics, per la qual cosa no es poden excloure els riscos per a la salut associats a l'ús o exposició al vapor", subratlla la Comissió respecte d'aquests dispositius, que estan inclosos en la categoria de productes relacionats amb el tabac.

Amb l'objectiu de promoure la salut de la ciutadania i prevenir les malalties associades al consum de tabac, la Comissió, presidida per la directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat, Elena Andradas, fa referència als productes de tabac sense combustió.

Aquests productes es consideren "nous" d'acord amb la nova normativa de 2017 que regula aspectes sobre la fabricació, la presentació i la comercialització dels productes del tabac i productes que hi estan relacionats, i per tant, assenyala, se'ls ha d'aplicar la mateixa llei de mesures sanitàries.

Els productes de tabac per escalfament, segons la Comissió, "generen un aerosol que conté una proporció de nicotina igual o superior que els cigarrets amb combustió", per la qual cosa produeixen "uns efectes fisiològics i addictius de la nicotina equivalents".

La Comissió recorda que Espanya va signar l'any 2003 el conveni marc del control del tabac de l'Organització Mundial de la Salut, que reconeix que hi ha un conflicte d'interessos entre la indústria del tabac i la salut pública dels ciutadans.

A més, obliga les parts a protegir les polítiques de salut pública dels interessos comercials de la indústria del tabac.

stats