Salut i nutrició 25/01/2019

El Mateu Orfila implanta un programa per a problemes bucodentals en pacients oncològics

El 40% dels pacients tractats d'un tumor maligne al cap o al coll i que s'han sotmès a quimioteràpia pateixen problemes bucodentals

Ivan Martín
1 min
L'hospital de referència de Menorca ha experimentat durant 2018 importants novetats en la lluita oncològica.

MaóL'Àrea de Salut de Menorca ha posat en marxa un nou programa, pioner en el conjunt de la xarxa assistencial del Servei de Salut, dirigit a la prevenció bucodental dels pacients oncològics. Es tracta d'un sistema que es va implantar a final de l'any passat gràcies a la col·laboració dels serveis d'Oncologia i de Cirurgia Maxil·lofacial de l'hospital Mateu Orfila de Maó i dels equips d'odontologia i d'higiene dental de l'Atenció Primària.

El programa va dirigit a tots els pacients oncològics de Menorca amb l'objectiu d'evitar o minimitzar les complicacions orals que puguin aparèixer al llarg del tractament. Segons la Conselleria de Salut, el 40% dels pacients tractats d'un tumor maligne al cap o al coll i que s'han sotmès a quimioteràpia pateixen problemes bucodentals. Alguns dels efectes secundaris que poden produir les sessions curatives són sequedat de la boca, la micosi, la gingivitis, l'aparició de nafres, el dolor i la sensibilitat dental.

Per la seva banda, la radioteràpia pot provocar des de càries a complicacions més importants i greus en els ossos maxil·lofacials i en els teixits i els músculs de la cavitat bucal. Els oncòlegs són els responsables de derivar els pacients cap als gabinets odontològics dels centres de salut. Aquests equips estableixen un pla de prevenció, en determinen el diagnòstic, apliquen el tractament i en fan un seguiment.

stats