Salut i nutrició 24/04/2018

Les infermeres de les Illes Balears reclamen a l'IB-Salut que reconegui d'una vegada el solapament

El col·lectiu d'infermeria llança un avís i reitera per escrit que en cas que no rebi cap resposta de l'Administració no descarta noves mobilitzacions

Aina Solano
2 min
Les infermeres dels hospitals públics de Balears no descarten protagonitzar una nova setmana sense solapament.

PalmaLa infermeria balear fa una darrera crida a l'IB-Salut i torna a advertir l'Administració que el solapament és vital per garantir la continuïtat de les cures i la qualitat assistencial dels pacients i no descarta emprendre noves mesures de pressió i mobilitzacions si l'IB-Salut continua sense reconèixer el que les infermeres consideren "el compromís de la infermeria amb la garantia assistencial".

El Sindicat d'Infermeria de les Illes, SATSE, va presentar, a final del març passat, més de 1.800 sol·licituds d'infermeres i llevadores per reclamar que el temps extra que utilitzen en cada canvi de torn, el solapament de jornada, sigui considerat part de la jornada laboral. Prop del 100% d'aquestes professionals reivindica que l'IB-Salut reconegui aquest compromís per tal de poder garantir la continuïtat de les cures i la qualitat en el seu treball assistencial.

El 99'84% de les infermeres enquestades creu que l'IB Salut ha de reconèixer el solapament com a part de la jornada laboral.

De les dades recollides pel SATSE en una enquesta efectuada entre el 80% de les 2.200 infermeres que fan el solapament es desprèn que el 99,8% assegura que l'IB-Salut ha de reconèixer aquest compromís, el que es pot considerar com una crida o avís, ja que el 80% de les qüestionades manifesta que donaria suport de nou a una mesura com 'la setmana sense solapament', que el SATSE organitzà el 2012 i que va sensibilitzar l'opinió pública i els mitjans de comunicació. A aquesta xifra se suma que més del 90% de les infermeres enquestades es va pronunciar a favor d'exercir o donar suport a noves mobilitzacions o protestes, en cas que l'IB-Salut no reconegués aquest solapament com a part de la jornada efectiva de feina.

Entre 20 i 30 minuts no comptabilitzats com a feina

El temps mitjà extra que s'allarga la jornada d'aquest col·lectiu professional entre l'entrada i la sortida del torn és d'entre 20 i 30 minuts, en els quals els infermers intercanvien informació sobre els pacients, les cures i els seus tractaments, un temps que consideren "imprescindible" per garantir la continuïtat de les cures i la qualitat assistencial.

Davant els resultats d'aquest darrer baròmetre de la infermeria balear, el SATSE no descarta noves mobilitzacions del sector si el Servei de Salut desatén la reclamació. Cal recordar que el 95% del personal d'infermeria dels hospitals públics de les Illes Balears participà el juny de 2012 en la 'setmana sense solapament de jornada', que va concloure amb 1.500 incidències i el suport de la major part dels professionals dels principals hospitals de les Illes.

El 92'76% de professionals qüestionats donaria suport a noves mesures de pressió.

Després de l'èxit assolit en la campanya de fa sis anys, el sindicat apuntà que cadascuna de les llavors 1.200 infermeres de l'hospital de Son Espases "regalava a l'Administració 85 hores de mitjana anuals, unes 100.000 hores en total, quantitat que en el cas de Son Llàtzer era de 50.000 i al Mateu Orfila de Menorca, de 20.000. A més, ja en aquell moment, el SATSE assegurà que el solapament hauria permès estalviar a la Comunitat la contractació de més de 150 professionals d'infermeria en el conjunt d'hospitals.

stats